842 1

Интерконекторът България-Румъния се въвежда в експлоатация

Интерконекторът България-Румъния се въвежда в експлоатация
Венцислав Михайлов

Газопреносните оператори „Булгартрансгаз“ ЕАД и “Трансгаз” С.А. - Румъния завършиха изграждането на междусистемната газова връзка България-Румъния. Интерконекторът България-Румъния е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км на румънска територия и 2.1 км подводен преход през р. Дунав – основен и резервен газопровод. Тази година "Булгартрансгаз" ЕАД и "Трансгаз" С.А." подписаха договор с австрийската компания Хабау за изграждане на основния и резервния газопровод под река Дунав.

С пускането в експлоатация на интерконектора се изпълнява едно от изискванията на Европейския енергиен съюз за изграждане на липсващата междусистемна свързаност на газопреносните системи между страните. Увеличава се интеграцията на регионалния пазар на природен газ в Югоизточна Европа. Газовата връзка България-Румъния ще допринесе за диверсификацията на доставките на природен газ за двете страни, ще се гарантират постоянни и сигурни доставки на природен газ за битовите и индустриалните потребители в България и Румъния.

Откриването на интерконектора България-Румъния ще се състои на 11-ти ноември, петък, от 12 часа на площадката в град Мартен. За участие в церемонията са поканени министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, представители на правителството на Румъния, на Европейската комисия и други.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Бай хой
    Отговор
    1 18:49  10.11.16
    То добре ама никъде не се споменават цени. Никъде не пишат и колко точно ще спечели България от този интерконектор. А помним чи тиквата точно затова провали и АЕЦ Белене и Южен поток защото не пишело в договорите колко точно ще спечели България. Аз лично се съмнявам че ще получим природен газ от Румъния на по ниска отколкото получаваме от Русия.

Напиши коментар:


Публикувай