Last news in Fakti

11 Ноември, 2016 13:26 1 436 0

Над 1600 румънски фирми работят в България

  • българия-
  • румъния-
  • фирми-
  • бизнес-
  • владимир пенов

Тенденцията е те да се увеличават

Над 1600 румънски фирми работят в България - 1

Румъния е един от най-големите търговски партньори на България. Северната ни съседка е на трето място като експортен партньор в рамките на ЕС след Германия и Италия и четвърти търговски партньор в света след Германия, Италия и Турция. Това обяви Владимир Пенов, старши експерт в Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия по време на българо-румънски бизнес форум в „Интер Експо център“. 

В момента има около 1200 малки и средни компании с български капитал в Румъния и около 1600 с румънски капитал в България, каза Пенов. Това е една доста добра статистика, като има тенденция да се увеличават тези фирми, подчерта той. В момента най-големият румънски инвеститор е OMV, който е част от OMV Petrom Romania – най-голямата румънска компания. Друг инвеститор е Rompetrol. Румънските компании са доста активни в петролния и газовия сектор в България. Друга компания е в мебелния бранш - Mobexpert. Romstal също присъства тук. Най-големият български инвеститор в Румъния е „Монбат”, който присъства с доста голяма фабрика близо до Букурещ. Румънците търсят в България доставчици и са готови да инвестират в такъв тип бизнес, отбеляза Владимир Пенов, цитиран от пресцентъра на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

От Румъния има доста запитвания от доставчици за Dacia Reno. Те се интересуват от компании в България в областта на металопроизводството. Има запитвания също за компании от сектора на „Храните и напитките”, и по-конкретно от винопроизводството, зеленчукопроизводство, консервната индустрия. Същевременно за българските компании, Румъния също би могла да бъде интересен пазар. Първо, защото е четири пъти по-голям пазар от България, и второ, защото е много близо географски, посочи Пенов.

Основните стоки, които България изнася към Румъния, са доста разнообразни: трактори, нефтени масла, царевица, медикаменти и други, но стоките, внасяни от Румъния към България са коренно различни: автомобили, газ, стоки най-вече от автомобилната индустрия. Според мен има много възможности за повишаване на двустранната търговия. Така, че ще направим всичко възможно да помогнем на компании от България и Румъния да се адаптират към съответния пазар, като им предоставяме необходимата информация.

Румъния е изключително важен пазар за българския туризъм. По Българското Черноморие, ски и спа курортите почиват около 1 млн. румънци годишно. Вече и доста българи се интересуват от възможностите за туризъм в Румъния. Очевидно постепенно започваме да се опознаваме все по-добре едни други, което е от полза за двустранните икономически отношения и за развитието на страните ни, каза още Владимир Пенов.

В българо-румънския бизнес форум участваха над 130 компании, от които около 40 румънски и 90 български. Събитието се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия заедно с търговския представител на страната ни в Румъния Ивайло Маринов. Форумът се откри от Любен Петров, зам.-министър на икономиката и Йон Галея, посланик на Румъния у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА