1 169 2

Съдбата на TTIP неясна

Възможна е пауза по преговорите

Росен Стойчев

Това можеше да се очаква. Европейският съюз е принуден да замрази преговорите за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) за неопределено време или поне до встъпването в длъжност на новия американски президент Доналд Тръмп. Европейският комисар по търговията Сесилия Малстрьом  говори за "пауза за известно време". 

„Заради новия президент на САЩ не знаем какво би могло да се случи“, казва Малстрьом и обрисува така настроението в Брюксел: "Имаме основателна причина да вярваме, че ще има забавяне на TTIP, че това може би няма да е най-големият приоритет за новата администрация“. В момента е напълно неясно какво Доналд Тръмп ще предприеме. Това което е сигурно е следното - заради смяната във Вашингтон подписването на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции не може да бъде завършено от отиващата си администрация на Барак Обама. Да се проверят нагласите на САЩ ще бъде възможно едва след януари следващата година.

Такива са сигналите от Берлин. В Париж  и Виена направо поискаха преговорите да бъдат преустановени, а Берлин дипломатично се дистанцира, макар и официално все още да подкрепя споразумението. Има някои страни кат Швеция, които все още изразяват някаква надежда, че търговското споразумение не е мъртво, но за няколко години нещата се отлагат. Европейската комисия преговаря за търговското споразумение със САЩ от 2013 г.

Белгия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Картър
  Отговор
  1 22:17  11.11.16
  Слава на Бога и на Спасителя Иисус! Както ни набутаха Сета, така щяха да ни нагньетат и Ттип, без изобщо да са го и прочели. Малоумни и продажни сорошоиди, пфу!
 • Mercedes-Benz
  Отговор
  2 22:19  11.11.16
  Само така! Не на ГМО-то и корпорациите!

Напиши коментар:


Публикувай