18 Ноември, 2016 14:11 2 423 0

Швеция ще въведе собствена електронна валута

  • швеция-
  • валута-
  • e-krona

Е-krona ще е новата електронна валута, която Централната банка на Швеция планира да въведе. Ако това се случи, то скандинавската държава ще е първата в света с подобно разплащателно средство. „Колкото по-малко шведите използват банкноти и монети, толкова повече Централната банка ще е принудена да въведе електронни пари като допълнение към вече съществуващите книжни", каза вицепрезидента й Сесилия Скингсли.

Швеция е известна в цял свят с рекордно ниското използване на книжни пари. От 2009 г. банкнотите и монетите в обръщение са намалели с 40%. Шведите от една страна използват много смартфон приложения за плащане, а от друга са сред най-активните ползватели на кредитни карти.

Преди да се вземе окончателно решение за въвеждането на е-krona, Централната банка внимателно ще проучи техническите и икономически аспекти на подобно нововъведение. В САЩ и Канада такива изследване вече започна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА