28 Ноември, 2016 11:56 925 0

Варна ще домакинства Българо - алжирски форум

  • варна-
  • домакин-
  • форум
Варна ще домакинства Българо - алжирски форум - 1

Варна ще бъде домакин на Българо - алжирски бизнес форум през лятото на 2017 г. Това съобщи Емил Макаров от Асоциацията за Българо-алжирско сътрудничество, след първия подобен форум приключил в края на изминалата седмица в София. Събитието беше под егидата на посолството на Демократична република Алжир у нас.

Над 80 са алжирските компании заявили първоначален интерес към страната ни, но във форума взеха участие над 30. Основен акцент в разговорите бяха възможностите за инвестиции в двете страни.

До края на годината ще бъде учреден Българо-Алжирски бизнес съвет. Предстои и създаването на смесена търговска камара, уточни Макаров.

Алжирските компании проявяват инвестиционен интерес в сферата на фармацията, земеделието, минното дело и мениджмънт на водите – пречиствателни станции, водна енергетика и др.

В момента са в ход и проучвания за конкретна инвестиция в района на Варна в областта на енергийното строителство и в изграждането на логистична база за внос-износ на селскостопанска продукция и хранителни продукти.

За чужди инвеститори Алжир предлага свободни терени, данъчна ваканция, облекчено инвестиционно кредитиране, митнически преференции за внос на технологично оборудване и др. Страната е е асоциациран член на ЕС и е референтен пазар за Африка и арабските страни.

Според класация на Economic Complexity Index (ECI), Алжир е 49-тата крупна експортна иконимика в света.

Понастоящем търговският стокооборот на България и Алжир е пренебрежимо малък. През 2015 г. той възлиза на малко над 88 млн. щатски долара при общ износ на Алжир за близо 64 млрд. евро.

Само за пример, външнотърговският оборот на Алжир с Испания е за над 11 млрд. евро, а с Франция за над 6,5 млрд. евро.

От Алжир България внася предимно фосфати и торове, както и плодове като фурми, смокини, ананаси, авокадо и др. Изнасяме най-вече нефтени масла и масла от битуминозни минерали, плочи от дървесни частици, пръти и плосковалцувани продукти от желязо или от нелегирани стомани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА