29 Ноември, 2016 11:33 2 273 6

„Веолия“: Нямаме интерес към АЕЦ „Белене“

  • аец белене-
  • централа-
  • веолия
„Веолия“: Нямаме интерес към АЕЦ „Белене“ - 1

„Веолия“ няма проект, свързан с ядрената енергетика в България. Това се заявява в официално съобщение от френската компания до медиите в България.

Във връзка с различни публикации в пресата, „Веолия“ информира, че Групата нито има интерес, нито ангажимент в какъвто и да било проект, свързан с развитието на ядрената енергетика в Република България както самостоятелно, така и в партньорство.

По-специално, предоставената в медиите информация за интерес в проекта АЕЦ „Белене” е невярна и не се основава на факти, отбелязват от френската компания.

Основните дейности на „Веолия“ са тясно свързани с нейните три бизнес направления, а именно: вода, отпадъци и енергия. Групата оперира в България в две от бизнес направленията си – вода и енергия, чрез компаниите „Софийска вода“ АД и “Веолия Енерджи България“ ЕАД.

Преди два дни в. „Труд“ писа, че френските компании ”Електрисите дьо Франс“ (ЕДФ) и „Веолия“ искат да строят АЕЦ „Белене”.

В момента има инвеститор, който е готов да построи точно по такъв начин, по който премиерът иска, заяви междувременно пред Нова телевизия бившият министър на енергетиката от БСП Румен Овчаров. Той обаче отказа да обяви името на компанията, защото това било работа на министър Теменужка Петкова. Според него нарочно никой във властта и министерството „не си мърда пръста“.

„Не идва от изток, идва от запад и никак не е лош инвеститорът, ако някой наистина не иска да харчи парите на държавата“, коментира още бившият енергиен министър.

Има проявен нов инвеститорски интерес към строежа на АЕЦ „Белене“, обявиха през юли енергийният министър Теменужка Петкова и вицепремиерът Томислав Дончев, но отказаха да дадат подробности.

Тогава премиерът Бойко Борисов коментира, че ядреният проект може да се реализира чрез приватизация. Това беше един от вариантите, представени от кабинета за решаване на проблема с поръчаното на Русия, но неплатено оборудване за АЕЦ „Белене”.

Дъщерното дружество на френската „Веолия” вече оперира у нас. „Веолия вода” притежава 58 на сто от концесионера на столичното ВиК – “Софийска вода“.

Държавният електроенергиен доставчик „Електрисите дьо Франс“ пък купи през 2015 г. френския гигант в ядрената енергетика „Арева“. Компанията беше част от консорциума, в който влизаше руската „Атомстройекспорт“ и немската „Сименс” и който трябваше да строи АЕЦ „Белене“.

ЕДФ е френска енергийна компания, като 85% от нея са собственост на държавата. Нарежда се сред най-големите производители на електроенергия в света с над 150 000 служители. Във Франция разполага с 58 активни ядрени реактора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стратокастър

    6 9 Отговор
    Прост народ -слаба държава !!!Тоя проект е направен да е от полза за руската икономика а не за Българската !!! След евентуалното му построяване тока ще е толкова скъп че няма да има на кого да бъде продаван! Никой сериозен инвеститор няма да дойде и да закопава пари в тая простотия ! А на Овчаров , Първанов .... ще им п.ъднем на........... ,те вече си прибраха тлъстите комисиони от руснаците !!!

    Коментиран от #2

  • 2 кроко

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "стратокастър":

    Като пуснат АЕЦ Белене за приватизация и се появят кандидати, държа точно ти да ми обясниш как така някой ще налива пари от пусто в празно, щом проекта ще е губещ.

    Само на болни мозъци, като вашите тролските, не им увря главата, че ако нещо е наистина безперспективно, няма да има кандидати да го стопаниства и развиват дейността. Само у нас руските проекти са губещи, само у нас държавата е лош сдобственик и трябва да продава на безценица. А всъщност щом е губещо и някой иска да го купи, значи причината е в тия, които го управляват - държавата.

    Коментиран от #3

  • 3 стратокастър

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "кроко":

    ЗА СЕГА НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ГО КУПИ!! рУСНАЦИТЕ КАТО СА ТОЛКОВА ОТВОРЕНИ ЗАЩО НЕ ГО ВЗЕМАТ ???

    СВЪРЩИХА СЕ БАЛАМИТЕ !!! НИЕ БЯХМЕ ПОСЛЕДНИТЕ И НАЙ-ГОЛЕМИТЕ !!!

    Коментиран от #6

  • 4 висок

    1 1 Отговор
    Виолия не знаела... Ама Р. Овч. знае, ще таправят една пощенска кутия с тяхното име и ще участват. Те и Аликс Патнърс не са чували за КТБ, но наши тарикати от тяхно име направиха одит и замазаха истината, сега крадат активите.
  • 5 баш майсторски

    0 1 Отговор
    И все пак кой иска да го пстрои, щом не са французите? Може ли пак същите стари дяволчета?
  • 6 кроко

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "стратокастър":

    Явно не са свършили - Унгарците са най-пресния пример. Поне чети преди да пробваш да дрънкаш. А и кое за теб е баламското: да имаме евтина ел. енергия ли? Или да е от руски реактори - 2014 от 60 новостроящи се реактора по света 29 са руски. Мислиш ли че половината свят са балами? Ти си по умен от тях ли?

    И също така, когато се обсъждаше проекта, се говореше че са предложили да я направят за тяхна сметка, да я използват 10г. и да ни я преотстъпят. Толкова ли е трудно да приемеш, че заради лизането за американски задници, тиквата спря проекта. Не помниш ли че се заговори после за реактори на Уестингхау, с които обаче „излизаха сметките”. А защо излизаха: щото щом се стопора някой руски проект всичко е хубаво. Но не виждам какво да спорим: казах ти, като се появи „балама”, държа да ми обясниш що така...