30 Ноември, 2016 12:11 1 078 2

Раздвижване в промишлеността

  • работници-
  • завод-
  • производство
Раздвижване в промишлеността - 1

Общият индекс на цените на производител през октомври 2016 г. нараства с 0.6% спрямо предходния месец. По-високи цени са регистрирани в преработващата промишленост - с 0.8%, и в добивната промишленост - с 0.1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение.

Това обявиха от Националния статистически институт.

По-съществено увеличение на цените в преработващата промишленост1 се наблюдава при производството на напитки - с 0.6%, при производството на облекло и при производството на превозни средства, без автомобили - по 0.5%, а намаление е регистрирано при производството на изделия от други неметални минерални суровини и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - по 0.1%. Общият индекс на цените на производител през октомври 2016 г. намалява с 0.7% в сравнение със същия месец на 2015 година. Намаление на цените е отчетено при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 4.0%, а увеличение е регистрирано в добивната промишленост - с 1.2%, и в преработващата промишленост - с 0.3%. В преработващата промишленост по-съществено увеличение на цените се наблюдава при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 2.9%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2.5%, и при производството на лекарствени вещества и продукти - с 1.8%, а намаление е регистрирано при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и при производството на химични продукти - по 2.5%. Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври 2016 г. е с 0.4% над равнището от предходния месец. Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 0.7%, и в добивната промишленост - с 0.1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ няма изменение. В преработващата промишленост нарастване на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали - с 1.6%, при производството на напитки - с 0.6%, при производството на облекло и при производството на химични продукти - по 0.4%. Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври 2016 г. спада с 1.4%, в сравнение със същия месец на 2015 г.

Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 0.9%, в преработващата промишленост - с 0.2%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.7%. По-ниски цени в преработващата промишленост спрямо октомври 2015 г. са отчетени при: производството на химични продукти - с 4.6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 2.0%, производството на електрически съоръжения - с 1.7%. Нарастване на цените се наблюдава при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 2.9%, производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.8%, производството на превозни средства, без автомобили - с 1.8%. Индексът на цените на производител на международния пазар през октомври 2016 г. се увеличава с 0.9%, в сравнение с предходния месец. В преработващата промишленост е отчетено нарастване на цените с 0.9%. По-съществено увеличение спрямо предходния месец се наблюдава при производството на превозни средства, без автомобили - с 0.7%, при производството на облекло, при производството на лекарствени вещества и продукти и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - по 0.5%, а намаление е отчетено при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон и при производството на изделия от други неметални минерални суровини - по 0.2%. Индексът на цените на производител на международния пазар през октомври 2016 г. се увеличава с 0.5%, в сравнение със същия месец на 2015 година. В преработващата промишленост нарастването на цените на производител през октомври 2016 г. е с 0.8% спрямо октомври 2015 година. Увеличение на цените е отчетено при производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.4%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.1%. Намаление на цените се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 9.3%, и при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 2.3%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 УДИВЕН СЪМ

    1 0 Отговор
    ПРОМИШЛЕНОСТ !!!!!!! КЪДЕ БЕ ???
  • 2 СМЯХ

    1 0 Отговор
    Има 3-4 фирми с по 50-60 човека и един месец като двама-трима вземат болничен - спад в промишлената продукция. Сега има "раздвижване", защото единия е оздравял.