Last news in Fakti

30 Ноември, 2016 13:19 2 409 5

Кабинетът пусна парите за АЕЦ Белене

  • белене-
  • пари-
  • аец белене-
  • реактори
Кабинетът пусна парите за АЕЦ Белене - 1

Правителството даде 601 617 133 евро, за да се платят на "Атомстройекспорт" реакторите за АЕЦ "Белене".

Парите се превеждат по сметки на министерството на енергетиката. Според проект на споразумение между ведомството на Теменужка Петкова и НЕК, министерството се задължава в срок до 9 декември, но не по-късно от 12 декември да предостави на националната компания тази възмездна финансова помощ.

От министерството на енергетиката уточниха, че парите ще бъдат изплатени на руснаците след като Брюксел одобри тази държавна помощ.

Условието НЕК да върне на държавата, през министерството на енергетиката, тази сума в срок от 7 години.

Както предвижда приетият на 28-ми септември 2016 г. от българското Народно събрание Закон за предоставяне на възмездна финансова помощ за изплащане задълженията на НЕК ЕАД по арбитражното решение във връзка с проекта „Белене“, плащанията ще се извършат на базата на подписано между двете страни споразумение. Благодарение на конструктивния диалог между двете страни на 26-ти октомври бе подписано споразумение между НЕК и „Атомстрой експорт“.

Постановената от арбитража в Женева сума възлиза на 601,617,133 евро (главница и лихва) след корекция от Трибунала на грешки при изчисление, които възлизат общо на 20.9 милиона евро. До заплащане на пълната сума, НЕК ЕАД дължи и по 130 хил. евро лихва на ден. Двете страни постигнаха съгласие НЕК ЕАД да извърши пълно плащане към АСЕ на или преди 25-ти декември тази година.

При пълно погасяване на задължението на или преди 15-ти декември 2016, АСЕ ще се откаже от натрупаните след излизане на арбитражното решение лихви (лихва от 14.06.2016 до 15.12.2016 г., която възлиза на 23,8 милиона евро). В случай че плащането се извърши в периода 16-25 декември 2016, АСЕ ще се откаже от 55% от лихвите, натрупани след постановяване на Решението. При подписване на настоящото споразумение НЕК извърши доброволно частично плащане в размер на 5 млн. евро, което бе приспаднато от общата дължима сума на главницата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tost

    7 0 Отговор
    Е няма как,ще трябва да си платим,интересно е че рашъните не си искат лихвите,около 23 000 000 $,а уж Русия беше пред фалит,според пет-шест трола :)
  • 2 гост

    1 2 Отговор
    Това е коректно отношение, отказ от лихви е джентълменско поведение. Само дето нашите тъпаци само лъжат за инвеститори, сделки за продажба на реакторите и др. лъжи за пред народа. Факт, че няма кой да ги купи, това не е мотор за косачка, който може да се сложи на всичко. Дано измислят приложение на площадката в крак с модерния свят: фотоволтаична централа, ветрогенератори и газов генератор на метан. Ние сме замряли преди 30г и само телефоните и колите се обновяват.

    Коментиран от #3

  • 3 кроко

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Ти с газовите централи да не си онова тролче, дето си направил генератор за ток от камъни. Ако си ти, беж веднага в министерството на енергетиката да им го предложиш за площадката на Белене. Имаш ли дори бегла представа колко нищожни и непостоянни мощности могат да се постигнат с предлаганите от теб „алтернативи” в сравнение с двата реактора, които така или иначе ще си купим?

    няма по-евтин и чист начин за ток от АЕЦ-а и всички го използват, дори и такива като германия само говорят от време на време за отказ и после пак продължават. Ама вие троловете НЕ, та НЕ. На вас ток не ви трябва! Е, бягайте в гората тогава.
  • 4 Ник

    2 0 Отговор
    Плащане- Плащане...
    Питам какво правим с оборудването и кой и как е продал от кабинета Борисов 1 части предвидени за енергоблока на цената на скраб!
    ИСКАМ ДА ВИДЯ ХОРА В ЗАТВОРА ОВЧАРОВ, МИЛКО КОВАЧЕВ, БОРИСОВ, ТЕМЕНУЖКА, СТАНИШЕВ И ВСИЧКИ ЗАМЕСЕНИ!
    ЗАТВОР ДО ЖИВОТ
  • 5 raptor

    2 1 Отговор
    Странна птица е България. Едно време заради глуповатите хипита се отказаха от шистовия газ под претекст, че било химическо оръжие добиването му. 5 години по-късно в САЩ 20% от енергийните нужди са осигурени от шистов газ! 20% 20% процента! Това е адски много! Очаква се до 40% да достигне. И не се наблюдава никакъв катаклизъм. Днес АЕЦ Белене... ужким не трябва, ужким няма пари, ама всъщност е топ оферта за България. Доста разделена нация! Стегнете се, но и си отворете умовете!