1 083 1

Пожарникари стягат протест. Искат по-високи заплати

Венцислав Михайлов

Пожарникарите са в готовност за протести, ако не се намерят пари за увеличение на заплатите, съобщи председателят на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков.

Най-ниската основна заплата за държавни служители със средно образование, това са служителите, които всеки ден срещате на улицата, пожарникарите, които гасят пожарите, които обработват катастрофите, произшествията, радиационно-химическтата защита, биологическа и т.н.

Според Станков заплатите в дирекцията са едни от най-ниските - с всички добавки те стигат най-много 800 лева.

Чрез бюджета на МВР министърът на финансите в оставка Владислав Горанов иска да запълни този на Националния осигурителен институт (НОИ). Тази теза развиха представители на най-големия полицейски синдикат - Синдикална федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

Приходите, помощите и даренията на МВР са 170 378 хил. лв. Разходите на министерството са 1 233 600 хил. лв. Народните представители отхвърлиха предложението да се намали бюджета на Държавна агенция „Технически операции“ с 4, 298 млн. лв.

Всяка година министерството се дофинансира с около и над 200 млн. лв. чрез постановления или решения на Министерския съвет или промяна на Закона за държавния бюджет, припомнят от синдиката. По тази причина те искат парите за МВР да излязат на светло и това увеличение, което и без това се дава на министерството през годините, да бъде вкарано в бюджета на ведомството. Освен това искат увеличение на базата за определяне на заплатите в системата, тъй като тя реално не е била увеличавана последните години за разлика от минималната заплата в страната.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • бббббб
    Отговор
    1 12:13  01.12.16
    Пожарникарите не карат ли други автомобили ?Този бус е полицейски.

Напиши коментар:


Публикувай