4 Декември, 2016 17:16 1 382 3

Пламен Георгиев: Активи на Цветан Василев търсим и по офшорки

  • пламен георгиев-
  • цветан василев-
  • имоти-
  • активи

Държавният интерес бил защитен и на 100%

Пламен Георгиев: Активи на Цветан Василев търсим и по офшорки - 1

Проблемът в големия иск за отнемане на имуществото на Цветан Василев идва от големия брой ответници - 27. При гражданските процедури исковата молба с тоновете събрани доказателства трябва да отиде при всеки един от тези ответници. Това обясни в интервю за предаването "Неделя 150" Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

Имаме ответници в Британските Вирджински острови, в Люксембург. Те трябва да се издирят и да се призоват. Давате си сметка колко е трудно, още повече когато се касае за фирми със скрита собственост. Моят оптимизъм е оттам, че ние сме запорирали всичко. Всичко е обезпечено и държавата ако успее, парите ще си ги вземе. Ние сме запорирали повече от милиард и половина. Запорирахме и последната сделка по продажбата на "Виваком", там сме запорилали над 100 милиона. Ние сме обезпечили държавния интерес на 100%. Затова колкото и да се проточи това дело, за държавата проблем няма. Рано или късно ще си събере имуществото, ако искът е успешен, каза Пламен Георгиев.

Разнищихме всичко и затова сме стигнали до финалния момент - внасяне на иск, категоричен бе Георгиев. По думите му, страната ни е лидер в областта на отнемане на имущество и се наблюдава трайна тенденция комисията да постига все по-големи резултати. За 2016 година е отнето имущество за над 18.5 милиона лева, което Георгиев определи като огромна сума.

Резултатите, които постигаме, са огромни - отнемания за милиони, обезпечения за милиарди. С такива резултати не могат да се похвалят другаде. И това за нашата България.

Наши експерти съветват украинските власти, съобщи още Пламен Георгиев, според когото други държави искат да ползват нашите добри практики, за да ги въведат в тяхното законодателство.

Оценката за Комисията в Европа е много висока.

За тази година 36 решения са влезли в сила в полза на комисията, посочи още Георгиев и даде пример с отнемането на имущество на Иван Борисов Солаков. В този казус искът на комисията за над 5 милиона е изцяло уважен от съда. Става дума за престъпления, свързани с незаконна хазартна дейност, отнета е дискотека с кафене и механа в Обзор, както и ферма за щрауси.

Дейността на комисията приключва с отнемането на имотите. Оттам нататък междуведомствен съвет определя какво да се прави с имотите, уточни Пламен Георгиев. Той потвърди тезата си, че най-добре е подобни имоти, отнети от лица с криминален профил, да се ползват за социални цели, вместо да се продават на цени под пазарната им стойност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    0 0 Отговор
    А що не ползваме румънския модел ? Уверявам ви по успешен е от Българския.
  • 2 Рали

    0 0 Отговор
    Ама те по-голямата част от окрадените пари са в офшорки. Той Василев добре си е направил сметката.
  • 3 Боби

    0 1 Отговор
    Прав е човекът. Много от активите на КТБ бяха източени именно през офшорките на Василев.