5 Декември, 2016 13:54 1 291 2

Китайската национална ядрена корпорация проявява интерес към „Белене“

  • корпорация-
  • китайска-
  • ядрена-
  • проявява-
  • интерес-
  • белене
Китайската национална ядрена корпорация проявява интерес към „Белене“ - 1

По инициатива на Китайската национална ядрена корпорация се проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов, заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По време на срещата министър-председателят Борисов поясни, че проектът „Белене“ би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. От страна на представителите на китайската корпорация бе потвърдена готовността за участие в реализацията на проекта при подобни условия. След като „Национална електрическа компания“ ЕАД заплати на „Атомстройекспорт“ дължимата според арбитражното решение във връзка с проекта „Белене“ сума, тя ще придобие оборудването. Това ще позволи отделяне на активите в проектна компания и стартиране на процедура за приватизация.

Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика. Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър – от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво. В момента корпорацията оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет. Китайската национална ядрена корпорация е единственият производител на ядрено гориво в Китай. Компанията има 100 дъщерни фирми, служителите й са над 100 хиляди.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vfdsafdsa

    1 0 Отговор
    И МЕЖДУВРЕМЕННО ИДВАТ ИЗБОРИ. Не вярвайте на нищо в следващите 3 месеца.

    Коментиран от #2

  • 2 ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "vfdsafdsa":

    То пък след като минат тия избори ще ни засипат с чиста информация та няма на къде повече?!

    Ако наистина дойдат китайците ,това по-скоро ще е от гео- стратегически съображения! Това да имат АЕЦ в Европа за тях е по-важно от това дали Белене ще е печеливш или губещ проект!!!