881 2

Китайската национална ядрена корпорация проявява интерес към „Белене“

Китайската национална ядрена корпорация проявява интерес към „Белене“
Анжелина Димитрова

По инициатива на Китайската национална ядрена корпорация се проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов, заместник министър-председателя по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По време на срещата министър-председателят Борисов поясни, че проектът „Белене“ би могъл да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. От страна на представителите на китайската корпорация бе потвърдена готовността за участие в реализацията на проекта при подобни условия. След като „Национална електрическа компания“ ЕАД заплати на „Атомстройекспорт“ дължимата според арбитражното решение във връзка с проекта „Белене“ сума, тя ще придобие оборудването. Това ще позволи отделяне на активите в проектна компания и стартиране на процедура за приватизация.

Китайската национална ядрена корпорация е наследник на китайското министерство на атомната енергетика. Компанията е една от водещите в сектора в международен план като работи по целия спектър – от разработване на мини, проектиране, изграждане и опериране на ядрени реактори до съхранение на отработено ядрено гориво. В момента корпорацията оперира успешно шестнадесет реактора в Китай и изгражда допълнително още девет. Китайската национална ядрена корпорация е единственият производител на ядрено гориво в Китай. Компанията има 100 дъщерни фирми, служителите й са над 100 хиляди.

България

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • vfdsafdsa
  Отговор
  1 14:37  05.12.16
  И МЕЖДУВРЕМЕННО ИДВАТ ИЗБОРИ. Не вярвайте на нищо в следващите 3 месеца.

  Коментиран от #2

 • ИНТЕРЕС БЪЛГАРСКИ
  Отговор
  2 15:21  05.12.16

  До коментар #1 от "vfdsafdsa":

  То пък след като минат тия избори ще ни засипат с чиста информация та няма на къде повече?! Ако наистина дойдат китайците ,това по-скоро ще е от гео- стратегически съображения! Това да имат АЕЦ в Европа за тях е по-важно от това дали Белене ще е печеливш или губещ проект!!!

Напиши коментар:


Публикувай