662 1

НЕК плаща за реакторите до дни

НЕК плаща за реакторите до дни
Венцислав Михайлов

Националната електрическа компания (НЕК) ще се издължи на "Атомстройекспорт" за оборудването на АЕЦ "Белене" до края на седмицата.

Преди плащането трябва да приключи инспекцията на произведеното оборудване от експерти от НЕК и АЕЦ "Козлодуй", които са в Русия вече втора седмица.

Министерството на енергетиката предостави на „Национална електрическа компания“ ЕАД възмездна финансова помощ в размер на 601 617 133 евро за заплащане на присъдени суми по арбитражно решение между НЕК и АСЕ. Средствата се предоставят от централния бюджет на основание чл. 109, ал. 4, т. 2 от Закона за публичните финанси и съгласно чл. 1 от Закона за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на „Национална електрическа компания“ ЕАД.

Това стана възможно след като в Министерството на енергетиката постъпи становище от главна дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия, според което предоставените съгласно Закона средства не представляват държана помощ по смисъла на чл.107 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

В тази връзка на основание на чл.10 от Регламент (ЕС) 2015/1589 на Съвета от 13 юли 2015 година българската страна оттегли уведомлението си до ЕК.

След като Министерството на енергетиката преведе сумата на НЕК ЕАД, компанията ще изплати присъдените суми по арбитражното дело. Сумата ще постъпи по сметката на АО „Атомстройекспорт“ до края на седмицата.

Припомняме, че съгласно подписаното на 26.10.2016 г. НЕК и АСЕ споразумение за окончателно уреждане на отношенията си относно решението на Международния арбитражен съд в Женева по дело ICC No. 18086/GZ/MHM. Съгласно споразумението, ако НЕК извърши пълно плащане на сумата от 601,617,133 евро към АСЕ на или преди 15.12.2016 г., АСЕ ще се откаже от натрупаните след постановяване на арбитражното решение лихви.

Те са в размер на 23,8 млн. евро. На практика те ще бъдат опростени.

С изплащането им преди 15-и декември страната ни ще придобие двата атомни реактора и ще си спести пари от лихви.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • всички в белене
    Отговор
    1 14:11  06.12.16
    Супер! Готови ли сте за новите увеличения на тока????? Сега стана ли ясно, защо гробарите се изнизаха толкова мазно? Човека взе парите, каза чакай малко......, иначе супер далавера, два чисто нови реактора, да се топлим в студените дни! Гарантирано от Герб! Те работят за ХОРАТА!

Напиши коментар:


Публикувай