1 304 5

Ето ги рекордьорите по икономически растеж в ЕС

Ето ги рекордьорите по икономически растеж в ЕС
Стефанаки Йоанис

Румъния, България, Испания и Словакия отчитат най-висок икономически растеж на годишна база в Европейския съюз (ЕС) през третото тримесечие на 2016 г., показват окончателни данни на Евростат.

Начело е северната ни съседка Румъния, където брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна през третото тримесечие с 4,6%, следвана от България (с 3,4%), Испания (с 3,2%) и Словакия (с 3,2%).

Най-солиден растеж на БВП на тримесечна база е регистриран в Хърватия (повишение с 1,7%, спрямо второто тримесечие), следвана от Словения (с 1,0%), Гърция (с 0,8%) и Португалия (с 0,8%).

Според Евростат БВП на еврозоната е нараснал през третото тримесечие с 0,3% спрямо второто тримесечие, когато също отбеляза умерен растеж от 0,3% и след като в началото на годината беше отчетена относително добра икономическа експанзия от 0,5 на сто.

Данните съвпадат с предварителната оценка на европейската статистика и потвърждават, че икономиката на региона бележи за второто поредно тримесечие най-слаб растеж от периода юли-септември 2015 година, когато БВП също нарасна с 0,3 на сто.

На годишна база БВП на 19-те страни от единния валутен блок нарасна за трето поредно тримесечие с 1,7%, което представлява слаба възходяща ревизия спрямо предходна оценка на Евростат за икономически растеж от 1,6 на сто.

Разходите на домакинствата в региона се повишиха на тримесечна база с 0,3% след повишение с 0,2% през второто тримесечие, а правителствените разходи нараснаха с 0,5% след тяхно повишение с 0,2% през предходните три месеца. Износът на еврозоната се повиши с едва 0,1%, докато вносът нарасна с 0,2%, след като през второто тримесечие експортът и импортът нараснаха с по 1,2 на сто. Дълготрайните инвестиции се повишиха с 0,2% спрямо второто тримесечие, когато те нараснаха с 1,2 на сто.

Междувременно Евростат представи и неревизирани данни за икономическия растеж в Европейския съюз. През периода юли-септември БВП на ЕС е нараснал с 0,4% спрямо второто тримесечие, когато отбеляза същото темпо на растеж.

На годишна база европейската икономика се разшири с 1,9% за трето поредно тримесечие след повишение с 2,1% в края на миналата година, показват още данните на Евростат.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Дред
  Отговор
  1 17:25  06.12.16
  Добре сме сложени сред рекордьорите, въпреки, че народа е гладен! Евтин трик.

  Коментиран от #2

 • колхозник беден
  Отговор
  2 17:43  06.12.16

  До коментар #1 от "Дред":

  Гладни са циганите и тия които си седят по селата ! Хората с добро образование от големите градове усещат положителните промени!!!

  Коментиран от #3, #4

 • колхозник образован
  Отговор
  3 18:35  06.12.16

  До коментар #2 от "колхозник беден":

  добре че е тази статистика да разберем, че трябва да усетим някакви положителни промени
 • Дред
  Отговор
  4 18:39  06.12.16

  До коментар #2 от "колхозник беден":

  Колко процента от населението е това? За да има растеж трябва да има производство, което води до стабилен БВП. А кажи сега, какво производство имаме и от къде влиза свежа пара? Хората с образование (масово) взимат 800-1200, другите "средняци" 400-800 Стигат ли???

  Коментиран от #5

 • ЗА ДРЕД
  Отговор
  5 10:03  07.12.16

  До коментар #4 от "Дред":

  въпросът "какво производство имаме" е опорна точка на позитанци-точно партията на милионерите в българия, които иначе отлично знаят какво е производството, защото то е тяхно. а за ника ДРЕД бих повторил за стотен път- имате интернет, ако не сте просто трол, потърсете информация и ще я намерите. не е тайна. но запомнете,че бизнесът не обича да се осветява без причина- в страна като нашата, това носи проблеми за собственика. и то не от държавата,която си прибира каквото си е по закон,а от престъпността. затова чети в евростат -там и пироните са описани...

Напиши коментар:


Публикувай