Last news in Fakti

6 Декември, 2016 19:05 1 281 5

Повечето почивни дни са тежест за бизнеса

  • гбитк-
  • становище-
  • почивни дни

„Планираното изменение в Кодекса на труда относно неработните дни след официалните празнични дни в България би означавало допълнителна тежест за действащите на местна територия предприятия. Ето защо с настоящото становище ние се обявяваме против този законопроект”, пишат в свое становище до българските държавни институции от Германо-Българска индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Те се обосновават с факта, че при средно 232 работни дни годишно и 20 дни за отпуск тази промяна в закона би намалила добавената производствена стойност с 1.3%. При настоящия БВП разходите в резултат на тази промяна биха достигнали 1 млрд. лв. годишно. За действащите в България национални и международни, респективно германски предприятия тази промяна би довела до вреди, засягащи конкурентоспособността и инвестициите. „Поради тази причина ние се обявяваме против планираната компенсаторна уредба, която предвижда първият работен ден след официален празник в събота или неделя да бъде почивен”, пише още в становището.

Заради увеличението на неработните дни и допълнителното им компенсиране, добавената стойност би намаляла. Като резултат от това общите икономически показатели биха се редуцирали. Броят работни дни са от решаващо значение за икономическите сектори като преработващата промишленост и търговията.

Празниците, когато се падат в събота или неделя, би трябвало да се отбелязват на точния ден. В Германия също има фиксирани и плаващи празници, които e възможно да се паднат в събота и неделя, но няма допълнително регулиране за тяхната компенсация. Служителите могат сами да решат дали да използват отпуск, за да сливат почивни дни с официални празници.

„С изложените по-горе аргументи обръщаме внимание върху възможните негативни последствия за икономиката, заради което ние не подкрепяме така планираната промяна в закона”, пише още в становището на ГБИТК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JP Morgan

    5 1 Отговор
    Бизнеса най-добре ще му е да няма и един почивен ден :)
  • 2 smeh

    7 0 Отговор
    На тези от ГБИТК, като им се работи толкова нека променят закона, обаче само за тях. Аман от псевдосдружения и асоциации, които не допринасят с нищо. Не се научиха да плащат достойно на заработка работодателите и се чудят защо са им "мързеливи" работниците. Тогава дори няма да е нужно да казват кога да се почива и кога да се работи - желаещи за работа винаги ще има.
  • 3 пепчо

    4 1 Отговор
    Пичовеее, нали знаете златното правило - "за колко ми плащат, за толко ше им работа" и нема се мина да дам и грам усилие отгоре.
  • 4 Гого

    2 0 Отговор
    Най добре Българина да работи по 24 часа на ден за без пари а накрая на месеца да даде пари на нашите псевдо работодатели че са имали удоволствието да го гърбят.
  • 5 56789

    3 0 Отговор
    "Бизнеса" ? Бизнеса да си беше направил политическа партия която да помогне с нещо хем на хората хем на него, само се оплакват че Бойко ги е ограбвал ама не знаят къде се намират, всеки бизнесмен иска да кара Порше в което да пуши пура и да има яхта, кон и любовици а пък други да му работят за 400лв