5 748 3

КНСБ: Поискайте от шефа 100 лв. към заплатата

Синдикатите смятат, че за труда у нас се плаща малко

КНСБ: Поискайте от шефа 100 лв. към заплатата
Стефанаки Йоанис

„Искам още 100 лева към заплатата ми" - това послание стои върху електронна картичка, която всеки работник може да изпрати на шефа си за предстоящите празници. Кампанията е на сидникатите, според които такъв ръст възнаграждения в частния сектор догодина е напълно реалистичен.

Зад провокацията, профсъюзите твърдят, че стоят реални възможности на бизнеса. От КНСБ са категорични, че произвеждаме повече отколкото получаваме. Сметките им сочат, че средно на нает се полагат допълнителни 888 евро на година. Като се приспаднат разходите за осигуровки, чисто това е около 100 лева на месец.

"Сякаш е някак си неприлично да искаш повече пари - това трябва да се разчупи, да се преодолее", заяви пред бТВ председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Другият аргумент е дефицитът на кадри. Годишно България напускат около 40 хиляди души в работоспособна възраст.

Според проучване на Асоциацията на индустриалния капитал у нас, малко повече от половината фирмите ще увеличат заплатите през 2017г., но средно с между 5 до 7 на сто.

А въпреки поетапното увеличение на минималната заплата, размерът й у нас остава сред най-ниските: на Балканите само в Албания е по-малка.

Синдикатите виждат и друг проблем – разликата в заплатите на ръководителите и на останалите работници е твърде голяма. Средно ръководителите у нас получават 942 евро, квалифицираните работници - 359, а неквалифицираните - 241 - или почти 4 пъти по-малко. По-драстични са разликите само в Кипър и Германия.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бббббб
  Отговор
  1 07:16  08.12.16
  Хахахаха.Един познат поиска и беше уволнен.
 • Строител
  Отговор
  2 12:28  08.12.16
  100 лв. са много относителна сума, ако взимаш 400-500 лв е едно, а ако взимаш 1500 лв е друго.
 • гост
  Отговор
  3 12:56  09.12.16
  Над 90 процента ще бъдат уволнени понеже във фирмата има още 40 човека които ги е страх да си поискат. Един по един е лесно да се справя шефа, трудно е ако всички скочат и фирмата спре работа. Вместо да дават акъл да седнат и да договорят минимално почасово заплащане за секторите, за да може да се достигне адекватно трудово обезпечаване. Отвсякъде чувам, че няма читави работници които и за 500лв не искат да работят, шляят се по цял ден, идват пияни, говорят по телефоните и не вършат работа, камо ли качествена. Работодателите трябва да се научат, че е по-добре да дадеш 1000лв на работника и да работи добре, отколкото да вземеш двама неуки и некадърни на 500лв.

Напиши коментар:


Публикувай