Last news in Fakti

7 Декември, 2016 21:39 1 601 1

Катар влезе в  „Роснефт”

  • роснефт-
  • нефт-
  • катар-
  • инвестиции
Катар влезе в  „Роснефт” - 1

Суверенният фонд на Катар заедно с швейцарската компания „Гленкор” купиха за €10,5 млрд. 19,5% от стратегическата руска петролна компания „Роснефт”. Лично държавният глава Владимир Путин е поздравил президента на компанията Игор Сечин за успешната приватизация.

Новите инвеститори ще притежават по 50% от закупения пакет акции.

Путин дори е настоял за поетапно конвертиране в рубли на средствата от приватизацията на компанията, за да не се стигне до ново поевтиняване на рублата.

До приватизацията се стигна, след като в началото на ноември правителството в Москва прие пътна карта, според която „Роснефтгаз” трябва да продаде 19,5% от акциите на „Роснефт” до 5 декември за конкретна сума, а до края на годината парите от сделката трябва да влязат във федералния бюджет.

Новите инвеститори са добре познати за руския бизнес. „Гленкор” е един от основните партньори на Москва при износа на енергийни ресурси.

От своя страна Суверенният фонд на Катар проявява интерес към руски компании. Преди три години той влезе във ВТБ, която тогава имаше участие в Виваком.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трололюбец

    1 0 Отговор
    Голяяям срам ! Каква излезе тя , гордостта на Руската петролна промишленост се оказва при тия цени струва мааалко повече от 50 (петдесет) милиарда долара ! Че Уолт Дисни правят по толкова всяка година от филмчета и увеселителни паркчета , а Гугъл и Епъл правят годишно два пъти повече от реклама !