2 519 2

В Полша тръгва национализация на банки

В Полша тръгва национализация на банки
Венцислав Михайлов

Полският застраховател PZU обяви, че заедно с Полския фонд за развитие (Polski Fundusz Rozwoju (PFR)) са постигнали сделка заедно да купят 32,8% дял на италианската UniCredit в банка „Пекао“ (Pekao bank), съобщава Националното радио на Полша.

PZU и Полският фонд за развитие ще платят 10,6 млрд. злоти ($2,58млрд, €2,39 млрд.).

Анализатори припомнят, че 40-процентовият дял на „УниКредит” в банка „Пекао” се оценява на над 13 млрд. полски злоти (около €3 млрд.). Италианската компания вече продаде през юли 10% от акциите си в банката срещу €749 млн.

Банката „Пекао“ е втората по големина финансова институция в страната. Сделката е част от опитите на консервативното полско правителство на „Право и справедливост“ да си върне контрола над банките в страната, които са собственост на чуждестранни компании.

PZU наскоро закупи местните банкови активи на GE Capitol, а правителството окуражава застрахователя да продължи да разширява бизнеса си.

Завръщането на полския национален капитал в акционерната структура на банка „Пекао“ ще допринесе до укрепване на стабилността на банковия сектор и оттам на полската икономика, заяви вицепремиерът и министър на финансите и развитието Матеуш Моравецки.

Консервативното правителство на Право и справедливост призова по-голяма част от банките в страната да станат полска собственост. За целта делът на местните кредитни учреждения трябва да се повиши до 70% в сравнение със сегашните 40 на сто.

Полша

Още по темата

 • Масови протести в Полша

  Масови протести в Полша

  Хиляди поляци излязоха на протест във Варшава през тази нощ, съобщи „Радио Полша“. Те протестираха срещу настоящото правителство в ...
  14.12.2016
  1 421
  0

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Ката
  Отговор
  1 16:03  08.12.16
  А у нас кога?
 • Леман брадърс
  Отговор
  2 20:56  08.12.16
  Национализацията на банките не е добър показател за полската икономика. Щом са предприели тази крайна мярка, значи има много лоши кредити и банковата система е застрашена. Истината е, че мафията се е разпространила в цяла Европа, а в България си има и държава. Методите на действие по цял свят са едни и същи. В Америка видяхме какво стана. Раздават се кредити до безкрай, комисионни и високи заплати на банковите служители. Печалбата от лихвите се усвоява на момента и след като нямат достатъчно пари да изплатят депозитите на гражданите се намесва държавата. Тоест всички граждани изплащат кредитите на кредните милионери. Този филм в БГ го гледахме няколко пъти това не може дастане без участието на политиците.

Напиши коментар:


Публикувай