860 1

Доброволчеството трябва да се брои за трудов стаж

ЕК стартира Европейски корпус за солидарност, който предоставя нови възможности на младите хора на възраст между 18 и 30 години за доброволчески дейности, стаж и чиракуване

Доброволчеството трябва да се брои за трудов стаж
Снимка: БНТ
Анжелина Димитрова

ЕК стартира Европейски корпус за солидарност, който предоставя нови възможности на младите хора на възраст между 18 и 30 години за доброволчески дейности, стаж и чиракуване. „Инициативата на Еврокомисията показва колко е належащ ефективен и работещ закон, който да урегулира доброволчеството в България“ смята Момчил Неков. Към момента България е една от малкото страни в ЕС, където липсва действащ закон за организацията на доброволците.

Статистиката сочи, че чрез доброволчеството се създава около 3% от БВП на ЕС, а всяко евро, инвестирано в развитие на доброволчеството, връща 5 евро в националните бюджети.

„Осигуряването на подходяща законодателна рамка и на национални стратегии за насърчаване на доброволческите дейности ще спомогне, както за признаването на значимостта на тази дейност като израз на гражданско участие, така и за регламентирането на неговите икономически и социални измерения“ добави Момчил Неков.

Проектозаконът за доброволчеството, изготвен по инициатива на евродепутата социалист, за първи път въвежда в законодателството задължение за разработване на национални стандарти за публично подпомагане на младежкото доброволчество. „То трябва да се стимулира, защото дава възможност за учене и придобиване на практически умения на базата на трудов опит“, смята младият социалист.

Проектозаконът на Момчил Неков ще бъде разгледан следващата седмица на втора работна среща с Омбудсманa на Република България Мая Манолова и заинтересовани страни.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1234
    Отговор
    1 23:17  10.12.16
    По внимателно с това кое ще се брои за ,,работа"и кое не,защото колко доброволци за такава работа има по улиците не ти е работа.Ще се уредят и не мож ги ,,уволни"после,ще станат като някои от ръководителите на БСП още нищо не са работили,ама вече и в европейския парламент влязоха без да имат нито ден работа.А как ще се пенсионират и от къде ще им вземат пари за пенсията не знам,но съм СИГУРЕН,че ще получават по голяма пенсия и от тия дето имат по над 45 г трудов стаж.Така е ПАРАДОКСИ НА ЖИВОТА.

Напиши коментар:


Публикувай