Last news in Fakti

12 Декември, 2016 07:45 2 834 4

Кой обича „Роснефт”?

  • роснефт-
  • катар-
  • гленкор-
  • приватизация

Сделката показа, че Владимир Путин има все още лостове да се противопостави на западните санкции

Кой обича „Роснефт”? - 1

Кой обича „Роснефт”? Този въпрос си задава западната и руската делова преса, коментирайки сделката по влизането на консорциум между „Гленкор” и Суверенния фонд на Катар в компанията.

През седмицата стана известно, че двете компании са купили за €10,5 млрд. 19,5% от стратегическата руска петролна компания „Роснефт”. Новите инвеститори ще притежават по 50% от закупения пакет акции.

Тук възниква един от основните въпроси „Гленкор” ще плати едва €300 млн. собствени средства, а Катар — €2,5 млрд. Останалите €7,4 млрд. ще дойдат от италианската банка Intesa Sanpaolo. Тя е създала консорциум от руски банки, които да подкрепят банката.

Готви ли се офшорна приватизация на „Роснефт”?

Банковото финансиране на сделката ще бъде реализирано така, че „Гленкор” няма да отговаря със свои активи пред кредиторите. Отговорността на швейцарската компания ще бъде в размер на €300 млн. освен това ще бъдат представени гаранции до €1,4 млрд., но те ще бъдат презастраховани в руски банки.

Освен това „Гленкор” сключи и сделка да продава по 220 хиляди барела петрол дневно, предоставен от „Роснефт”. Това е повече от 190 хилядите барела, на което имаше право според споразумението от 2013 г., което изтече през миналата година. Това е благодарността, която Русия дължи на своите стокови брокери – „Гленкор”, „Трафигура”, „Витол”, които помогнаха на страната да запази равнището на своя петролен експорт във времето на санкциите, коментира „Блумбърг”.

Мълчанието на Катар е много странно, ако се вземе в предвид, че те участват с по-голям капитал в сделката, коментира професорът по финансите в университета на Хюстън Крейг Пиронг.

Сделката показва нашата стратегия, насочена към инвестиции във висококачествени активи в стратегически партньори по целия свят за гарантиране на дългосрочни финансови доходи, лаконично съобщи пресслужбата на „Роснефт” като цитира президента на Суверенния фонд на Катар шйех Абдула бин Мохамед бин Сауд ал Тани.

До приватизацията се стигна, след като в началото на ноември правителството в Москва прие пътна карта, според която „Роснефтгаз” трябва да продаде 19,5% от акциите на „Роснефт” до 5 декември за конкретна сума, а до края на годината парите от сделката трябва да влязат във федералния бюджет.

Приватизацията на „Роснефт” беше планирана за тази година по две причини

– едната е финансова, другата – политическа. Русия се нуждае да затвори бюджетната дупка, появила се от ниските цени на петрола, а Путин има голяма антипатия към голямото увеличаване на държавния дълг, особено в момент, когато дълговият пазар не е съвсем благосклонен. Но онова, което е почти толкова важно за Путин е, че сделката бе насочена към това да покаже, че западните санкции срещу Русия са неефективни.

Катар не е традиционен съюзник на Русия. До по-рано тази година, отношенията между двете страни бяха обтегнати, защото те бяха от двете страни на барикадата в гражданската война в Сирия. В началото на годината емирът на Катар Тамим бин Хамад ал Тани, посети Кремъл за лична среща с Владимир Путин.

Катар е силно заинтересуван от прекратяването на войната в Сирия, защото иска да продава природен газ на Европа посредством тръбопровод, който в идеалния случай трябва да е през Сирия. И все пак, Путин работи тясно с Иран в Сирия и той не иска конфронтация в отношенията си с държавите от Залива. Той се интересува от техните инвестиции и открито дискутира бъдещето на Сирия след края на конфликта с тях.

Не трябва да се забравя, че Катар е един от основните играчи на пазара на снижен природен газ. От своя страна Русия от години иска да се намеси в тази стратегическа ниша.

И накрая Александър Роджърс в статията си

„Златото на партията” и „Роснефт”

припомня, че сделката е еманация как „червените рубли” се връщат в Русия в труден за Путин момент. Той припомня, че компанията е основана през 1974 г. от Марк Рич. През нея са минавали парите на КГБ, който са се използвали за заобикаляне на западните санкции срещу СССР. По време на ембаргото заради намесата на Кремъл в Афганистан. „Гленкор” активно продаваше руски нефт и газ на Запад и с парите купуваше оборудване и технологии от Запада за СССР.

Продажбата на 19,5% от акциите на „Роснефт” на Суверенния фонд на Катар и швейцарската компания „Гленкор” е блестяща операция. „Роснефт” получава инвестиции за развитие и достъп до катарските местонахождения, държавата си запазва контролния пакет, бюджетът се попълва, Централната банка може да пуска в обръщение нови рубли за целеви инвестиции в приоритетни отрасли на икономиката.

Що се отнася до „Гленкор”, чрез тази компания КГБ е извършвала навремето външно-търговски операции, заобикаляйки забраните на „Коком“ и другите санкции. За компанията се носят слухове, че активно е заобикаляла ембаргото срещу Иран, Куба, Либия и други държави, попаднали под прицела на САЩ, заключава Александър Роджърс.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    5 2 Отговор
    Не е добре когато почнеш да разпродаваш мебелите в къщата за да си нахраниш децата.
  • 2 незнайния

    2 3 Отговор
    Само да отбележа , цена от 10 милиарда за 20% означава цена за 100% от САМО около 50 милиарда за цялата ! И това е най-голямата , перлата на руската петролна и газова индустрия ! И то при явно подставени купувачи , перачи на мръсни пари . Нали е ясно , че при истинска продажба тая цена ще е поне наполовина по-малка . За сравнение Дисни правят по толкова всяка година от филмчета и увеселителни паркчета , а Епъл много повече от телефончета , които са произведени от други . А по последни данни Гугъл вече струва повече от ЦЕЛИЯ руски държавен сектор . Невероятен просперитет !
  • 3 Реалист

    1 2 Отговор
    Мдаааа, на Путик пенсионния фонд...
  • 4 вОЛЕНЧО

    1 0 Отговор
    Интересно ми е какви са опорните точки на чичковите червенотиквеновчета и защо не са се изходили и по тази статия колко велик е вожда