12 Декември, 2016 12:44 980 0

През ноември инфлацията замръзна на нулата

  • нси-
  • инфлация-
  • статистика
През ноември инфлацията замръзна на нулата - 1

През ноември инфлацията замръзна на нулата. Това показват данните от Националния статистически институт.

През ноември цените на хранителните продукти и на безалкохолните напитки намаляват с 0,1% спрямо предходния месец, докато цените на алкохолните напитки и на тютюневите изделия остават на равнището от предишния месец.

Увеличение с 0,6% отбелязват цените на облекло и обувки, а цените на жилища, вода, електроенергия, газ и други горива остават без промяна спрямо октомври.

Понижение с 0,2% на месечна база има при транспортните цени, цените в здравеопазването остават на равнището от миналия месец, докато цените в сектора на съобщенията намаляват с 0,1%.

Хармонизираната инфлация през ноември се понижи с 0,1% на месечна база и отчете спад на годишна база с 0,8% след понижение с 1,0% през октомври.

Данните за ноември са пореден знак, че българската икономика все още не дава признаци, че в близките месеци ще успее да се измъкне трайно от състоянието на дефлация или на ценова стагнация, в което се намира от август 2013 година насам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА