Last news in Fakti

14 Декември, 2016 00:44 1 774 0

Българска иновация срещу мълнии

  • мълния-
  • церб

Близо 3 млн. лв. в ново енергийно съоръжение инвестира ЦЕРБ

Българска иновация срещу мълнии - 1

Централна енергоремонтна база ЕАД (ЦЕРБ) инвестира 2 850 000 лв. в първата в България импулсна система от ново поколение за тестване на напрежение и издръжливост на мълнии.

Импулсният генератор е въведен в експлоатация преди седмица. С негова помощ ще бъдат изпитвани съоръжения за високо напрежение, над 110 kV (киловолта). Такива са например високоволтови кабели, както и съоръжения на открито, изложени пряко на риск от мълнии - трансформатори, изолатори, прекъсвачи и др. Те са част от електроразпределителната мрежа и от оборудването на електрически централи и подстанции. Целта на изпитването е да потвърди надеждността на съоръженията при пренапрежения, получени при превключване (комутация) в системата или от мълния.

Според европейски стандарти, въведени и в България, е препоръчително преди монтиране на ново или основно ремонтирано съоръжение, същото да бъде изпитано за издръжливост при удар от мълнии. Досега практиката е съоръженията, които трябва да бъдат тествани, да се изпращат в чужбина, което е свързано с повече разходи и време.

„Импулсният генератор на ЦЕРБ няма аналог в България, тъй като е от най-ново поколение и има много повече възможности за прецизно изследване“, коментират от компанията. „Системите, които се използват към момента у нас, са произведени преди много години, а също така част от тях са предназначени за изпитване на оборудване с по-ниско напрежение“, допълват от там.

Изпитването с импулсния генератор симулира напрежение, което се появява при удар от мълния и е съпроводено от същия силен звук, около 130 dB (децибела). Изследванията се извършватот специално обучени за целта инженери от ЦЕРБ.

Импулсният генератор е висок 9 м и е монтиран в предназначена за него лаборатория на територията на ЦЕРБ. Той е произведен от водещата в тази сфера германска компания. Генераторът притежава иновативна патентована система за свързване с изпитвания обект. Благодарение на дизайна си има ниска индуктивност, което позволява изпитването на обекти с големи капацитети.

Българските градове, в които падат най-много мълнии на квадратен метър средно на година са Враца с 15, Ловеч и София – 12, Пловдив, Казанлък, Кърджали – 9. Средногодишният брой на падналите мълнии е 5.

„ЦЕРБ” ЕАД е най-старото и най-голямо предприятие за енергийни ремонти у нас. Създадено е през 1948 г., а през 2001 е приватизирано. Основната дейност на ЦЕРБ ЕАД е специализирана в производство, диагностика, поддръжка и ремонт на въртящи се електрически машини и трансформатори, вибродиагностика и балансиране, както и превоз на тежки извънгабаритни товари. ЦЕРБ ЕАД има реализирани множество проекти в областта на електроенергетиката, партнирайки си с компании като НЕК, ЕСО, „Енерго-Про Мрежи”, ЧЕЗ, Лукойл Нефтохим и др. В чужбина дейността на ЦЕРБ ЕАД е свързана, като основен изпълнител или подизпълнител на проекти в Гърция, Македония, Косово, Босна и Херцеговина, Чехия, Албания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА