14 Декември, 2016 10:59 1 623 1

Индустриалната търговска банка на Китай проявява интерес към АЕЦ „Белене“

  • бойко борисов-
  • правителство-
  • кабинет-
  • аец белене
Индустриалната търговска банка на Китай проявява интерес към АЕЦ „Белене“ - 1
Снимка: Пресслужба на правителството

Индустриалната търговска банка на Китай проявява интерес към финансирането на търговски проект за изграждане на АЕЦ „Белене“. Това стана ясно по време на среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов. В нея участваха вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По време на срещата министър-председателят подчерта условията на българското правителство за изграждане на АЕЦ „Белене“ – реализация на проекта на пазарна основа, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената електрическа енергия. Представителите на индустриалната търговска банка на Китай потвърдиха готовността си за финансиране на проекта при тези условия. Това стана възможно след като НЕК ЕАД заплати на АО „Атомстройекспорт“ сумата от 601 617 133 евро, присъдена за произведено оборудване по арбитражното дело между двете компании, а руската компания от своя страна се отказа от натрупаните след постановяване на арбитражното решение лихви.

Индустриалната и търговска банка на Китай е мултинационална банкова компания и най-голямата банка в света по общи активи и по пазарна капитализация с обща сума на активите около 3 018 млрд. евро. Институцията има присъствие на шест континента, като мрежата й се разпростира в 42 страни. През 2014 г. е обявена за "Глобална банка на годината" и заема първото място в класацията "Топ 1000 световни банки".

Българска банка за развитие (ББР) подписа договор за финансиране с Индустриалната и търговска банка на Китай (ICBC).

Българска банка за развитие ще получи финансиране в размер на 20 млн. евро от Индустриалната и търговска банка на Китай.

Средствата са предназначени за обща кредитна дейност, пряко финансиране на бизнеса или създаване на он-лендинг програми чрез търговските банки за подкрепа на инвестиционни проекти и предоставяне на работен капитал, включително насърчаване на търговските взаимоотношения между двете страни. Срокът на договора е две години.

Подписаното споразумение поставя основите на дългосрочно стратегическо партньорство между Българска банка за развитие и Индустриалната и търговска банка на Китай. Договорът за финансиране идва в продължение на Меморандума за разбирателство, който двете финансови институции подписаха на 24 ноември в рамките на 4-тата среща на правителствени ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа, състояла в китайския град Суджоу. Целта на Меморандума бе да се формализира ангажиментът за дългосрочно партньорство между двете банки и да се насърчи бъдещото сътрудничество в сферата на трансграничното финансиране, двустранните заеми, инвестиции и търговия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 tots

    0 0 Отговор
    То хубаво че има инвеститори,но докато не напълнят гушите на шепа лапачи,нищо няма да постигнат.