18 Декември, 2016 16:07 3 442 3

Кога ще ги стигнем ... чехите

  • заплата-
  • чехия-
  • евро

Средната годишна заплата в Чехия е 13 000 EUR. На месец това прави малко под 1100 EUR (2110 лв.). Това е два пъти и половина по-малко от редовното месечно възнаграждение в Еврозоната и шест пъти по-малко от средната заплата в Швейцария. Данните са на Националния статистически институт на Чехия. През миналата година страната е била на 19-то място сред останалите държави от ЕС. Със 17% се е увеличило почасовото заплащане в Чехия от 2008 г. досега.

Заплатата е преди данъчни удръжки. След като бъдат удържани налозите тя пада до 9700 EUR на година.

Най-високите заплати в ЕС са в Люксембург, Дания и Ирландия. Извън Съюза на първите две места са Швейцария и Норвегия. Най-ниските средните нива на месечно възнаграждение са в България, Македония и Румъния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    19 3 Отговор
    Заслужили сме си последното място. Докато имаме толкова ЦИГАНИ да храним, така ще бъде.
  • 2 Наблюдател

    8 3 Отговор
    Показателно е съотношението "доход /цена ", другото е манипулация.
  • 3 сссрррр

    14 1 Отговор
    Предин1990год България и Чехия членуваха в СИВ ( съвет за икономическа взаимопомощ) и Вършавския договор .И двете държави имаха сравнително еднакъв стандарт. Какво се случва по време на "демокрацията" ? Чехия явно се управлява от можещи и знаещи хора ,а България властват разбойници ,които не спряха да крадат и постоянно обвиняват ту комунизма ,ту социализма за ниските доходи.