Last news in Fakti

21 Декември, 2016 15:58 2 753 5

Индийската икономика задмина тази на Великобритания

  • великобритания-
  • индия-
  • икономика-
  • икономически ръст-
  • бвп

Бившата британска колония стана петата по големина икономика в света

Индийската икономика задмина тази на Великобритания - 1
Снимка АП/БТА

Индийската икономика отчете значителен ръст, изпреварвайки тази на своя бивш колониален господар Великобритания за първи път от повече от 150 години насам, съобщава изданието Times of India.

Това до голяма степен се дължи на падането на британската лира след гласуването за Brexit през юни.

Индийският министър на вътрешните работи публикува в Twitter, че нацията е направила "голям скок", благодарение на който вече е петата по големина икономика в света, след САЩ, Китай, Япония и Германия.

Икономистите обаче, често подхождат предпазливо, когато правят сравнение между икономиките на различни държави. По принцип за сравнение ce използва средният обменен ĸypc през съответната година. Ho aĸo ce използва настоящият валутен ĸypc между индийската рупия и британския паунд, то Индия вече измести Обединеното ĸралство от петата позиция в списъĸa на най-големите иĸономиĸи в света.

Новината за икономическия възход на Индия и доминацията ѝ над Обединеното кралство бе очаквана от известно време.

Някои анализатори прогнозираха, че бившата британска колония ще изпревари БВП на своя бивш господар към 2020 г., но прогнозите бяха променени в началото на декември, след като британската лира изгуби една пета от стойността си за една година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    2 1 Отговор
    След 20г. няма да има разлика.
  • 2 Хасан

    3 3 Отговор
    Очаквайте големи размирици в Индия.. Белия господар няма да прости.." Как така няма да си гладен? "
  • 3 аборигени

    6 4 Отговор
    Саме където Англия произвежда това богатсво с 60 млн. човека ,а Индия с 1 000 000 000 човека.

    Коментиран от #4

  • 4 Д'Мин

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "аборигени":

    Само дето Англия е държала векове колонии по целия свят и е цоцала,цоцала!
  • 5 Само дето

    1 0 Отговор
    Само където голяма част от днешните британци са си индийци и пакистанци и те продължават да са добре дошли във Великобритания, за разлика от белите европейци. И неевропейците ще продължават да идват. Някои от най-богатите хора във Великобритания са индийци, като братята Митал например, така че не се учудвам колко усмипнати са на снимката горе.