1 644 2

Дойче банк се споразумя със САЩ

Ще заплати над 7 милиарда долара глоба

Дойче банк се споразумя със САЩ
Венцислав Михайлов

Дойче банк постигна споразумение с министерството на правосъдието на САЩ и ще заплати $3.1 млрд. долара, за да урегулира претенциите, свързани с нарушенията при търговията с ипотечни книги. Това заяви самата банка през нощта срещу петък. Освен това банката ще плати още $4.1 млрд. за „улесняване на потребителите и като компенсация на загуби на своите клиенти в Съединените щати“. Регулаторите в САЩ са на мнение, че Дойче банк, както и редица други банки по време на световната финансова криза, са занижавали оценката на риска по ценните книжа, които са били продадени на американските ипотечни компании Fannie Mae и Freddie Mac, които са тясно свързани с американското правителство.

Първоначално правосъдното министерство на САЩ бе завело иск за $14 млрд. Тази сума бе сериозен финансов проблем за банката. През ноември стана ясно, че финансовият институт иска да приключи темата до смяната на правителството, защото е напълно неизвестно дали нещата ще станат по-прости при Тръмп, тъй като той ще трябва да доказва, че няма конфликт на интереси.

От своя страна и швейцарската Credit Suisse постигна споразумение за $5,28 млрд. по ипотечния скандал в САШ.

Банката ще глоба от $2,48 млрд., а с други 2,8 млрд. ще обезпечи собствениците на жилища и общностите, ударени от ипотечния балон. Печалбата на Credit Suisse за четвъртото тримесечие преди данъците ще спадне с 2 млрд. долара заради глобата, тъй като банката също има заделени резерви за такива случаи.

България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хасан
  Отговор
  1 11:31  23.12.16
  САЩ рекетира!! Такса данък за спокойствие.. Кара и Саудитска Арабия да плаща заради Бин Ладия..май скоро всичко живо ще отиде при Русия

  Коментиран от #2

 • Реалист
  Отговор
  2 21:55  23.12.16

  До коментар #1 от "Хасан":

  Обади се като стане та да си сменя левовете в рубли. До към 2220 дали ще стане? А саудитците трябва да си платят - щом имат пари за сунитски ислямски училища, ще имат и за глобите. Ти ги посъветвай да инвестират в камили че скоро ще им потрябват - колите скоро ще са на ток.

Напиши коментар:


Публикувай