24 Декември, 2016 09:34 1 737 8

Над 1,4 млрд. лв. са изпратили българите в чужбина у нас

  • левове-
  • бнб-
  • депозити

Това показват данните на Българската народна банка

Над 1,4 млрд. лв. са изпратили българите в чужбина у нас - 1

Над 1 милиард и 400 милиона лева са изпратили българите зад граница на близки и роднини у нас през тази година. Това показват данните на Българската народна банка. Сумата е по-голяма отколкото миналата година.

Със сигурност преди идващите празници парите от чужбина помагат на част от домакинствата да ги посрещнат с по-богата трапеза и повече подаръци.

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция.

Близо 325 милиона лева са изпратили българите от Съединените щати.

Според икономистите и през следващата година броят на българите, които отиват на работа зад граница ще расте, заради ниските доходи у нас.

„В много европейски страни през тази година безработицата падна до рекордно ниско ниво, което ще помогне и на българите там да си намерят по-лесно работа... Най-вероятно това ще доведе и до повече трансфери към страната ни през следващата година”, коментира пред бТВ икономистът Явор Алексиев.

Прогнозите са, че около 60-70 милиона лева от парите, които идват от работещите зад граница, ще бъдат похарчени за празниците и ще стимулират потреблението. А това на практика означава и повече приходи от ДДС в държавната хазна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро

    11 1 Отговор
    Добре е да уточнявате - тази сума са изпратили с банкови преводи!

    Колко е кеша и разни, като уестърн юнион - никой не знае!
  • 2 Гого

    10 2 Отговор
    И тази година имигрантите биха инвеститорите и българските "работодатели" които така се наричат по скоро са робовладетели. Това показва че в държавата икономиката е почти на нула и се крепи от акцизи на горивата+имигрантите.
  • 3 Кичо

    11 3 Отговор
    И това повод за гордост ли е? Повечето са заминали, заради мизерните заплати тук в БГ!
  • 4 Пацо

    5 0 Отговор
    А колко пари са изпратили българите в чужбина?

    Коментиран от #5

  • 5 onq s konq

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Пацо":

    Праща който има,а получава който няма.Второто обаче не е сигурно
  • 6 Тони

    4 1 Отговор
    А,бе кво гледате постоянно в бжоба на народа.Колко получили,колко им изпратели,за какво ще ги похарчат,колко ще е почивката им на море и.т.н и т.н. Ай с....р вече.Няма да се оправят тук нещата.Докато всеки гледа в на другият джоба,къква кола кара и колко имота има.Що не вземете да измислите и някъв акциз за изпратени пари от чужбина.Какви са тези изпратени пари това не е стока от първа необходимост плюс това е и опасна,хората ще преядждат и повръщат.
  • 7 некойси

    4 0 Отговор
    Къде е сега да излезе премиера в оставка и да изтъкне собствения му принос и да подчертае как сме се напълнили с пари :)

    Коментиран от #8

  • 8 onq s konq

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "некойси":

    Ами то си се знае от отличниците за които се отнася,а вие двойкаджиите къде се пъхате?Като се явите за повишаване на оценките някой ден...ще говорим по въпроса:)