1 454 8

Над 1,4 млрд. лв. са изпратили българите в чужбина у нас

Това показват данните на Българската народна банка

Стефанаки Йоанис

Над 1 милиард и 400 милиона лева са изпратили българите зад граница на близки и роднини у нас през тази година. Това показват данните на Българската народна банка. Сумата е по-голяма отколкото миналата година.

Със сигурност преди идващите празници парите от чужбина помагат на част от домакинствата да ги посрещнат с по-богата трапеза и повече подаръци.

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция.

Близо 325 милиона лева са изпратили българите от Съединените щати.

Според икономистите и през следващата година броят на българите, които отиват на работа зад граница ще расте, заради ниските доходи у нас.

„В много европейски страни през тази година безработицата падна до рекордно ниско ниво, което ще помогне и на българите там да си намерят по-лесно работа... Най-вероятно това ще доведе и до повече трансфери към страната ни през следващата година”, коментира пред бТВ икономистът Явор Алексиев.

Прогнозите са, че около 60-70 милиона лева от парите, които идват от работещите зад граница, ще бъдат похарчени за празниците и ще стимулират потреблението. А това на практика означава и повече приходи от ДДС в държавната хазна.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Киро
  Отговор
  1 10:17  24.12.16
  Добре е да уточнявате - тази сума са изпратили с банкови преводи! Колко е кеша и разни, като уестърн юнион - никой не знае!
 • Гого
  Отговор
  2 10:21  24.12.16
  И тази година имигрантите биха инвеститорите и българските "работодатели" които така се наричат по скоро са робовладетели. Това показва че в държавата икономиката е почти на нула и се крепи от акцизи на горивата+имигрантите.
 • Кичо
  Отговор
  3 10:28  24.12.16
  И това повод за гордост ли е? Повечето са заминали, заради мизерните заплати тук в БГ!
 • Пацо
  Отговор
  4 12:22  24.12.16
  А колко пари са изпратили българите в чужбина?

  Коментиран от #5


 • onq s konq
  Отговор
  5 16:08  24.12.16

  До коментар #4 от "Пацо":

  Праща който има,а получава който няма.Второто обаче не е сигурно
 • Тони
  Отговор
  6 11:07  25.12.16
  А,бе кво гледате постоянно в бжоба на народа.Колко получили,колко им изпратели,за какво ще ги похарчат,колко ще е почивката им на море и.т.н и т.н. Ай с....р вече.Няма да се оправят тук нещата.Докато всеки гледа в на другият джоба,къква кола кара и колко имота има.Що не вземете да измислите и някъв акциз за изпратени пари от чужбина.Какви са тези изпратени пари това не е стока от първа необходимост плюс това е и опасна,хората ще преядждат и повръщат.
 • некойси
  Отговор
  7 14:41  25.12.16
  Къде е сега да излезе премиера в оставка и да изтъкне собствения му принос и да подчертае как сме се напълнили с пари :)

  Коментиран от #8

 • onq s konq
  Отговор
  8 17:18  25.12.16

  До коментар #7 от "некойси":

  Ами то си се знае от отличниците за които се отнася,а вие двойкаджиите къде се пъхате?Като се явите за повишаване на оценките някой ден...ще говорим по въпроса:)

Напиши коментар:


Публикувай