6 975 5

Изненада: Араби слагат ръка на „Роснефт“

Изненада: Араби слагат ръка на „Роснефт“
Венцислав Михайлов

В „Роснефт“ могат да се появят нови акционери освен Суверенният фонд на Катар Qatar Investment Authority (QIA) и „Гленкор“ (Glencore). Консорциумът между двете компании в началото на декември купи 19,5% от акциите на „Роснефт“ за €10,2 млрд, съобщава в. „Ведомости“. Водещото в Русия издание се позовава на високопоставен източник,който е пожелал анонимност.

Консорциумът между Суверенния фонд на Катар и „Гленкор“ обмисля да продаде част от своя пакет на друг арабски фонд. Според добре информиран източник става дума за фонда на ОАЕ Mubadala. Той от 2015 г. има подписано стратегическо партньорство с „Роснефт“.

През седмицата стана известно, че двете компании са купили за €10,5 млрд. 19,5% от стратегическата руска петролна компания „Роснефт”. Новите инвеститори ще притежават по 50% от закупения пакет акции.

Тук възниква един от основните въпроси „Гленкор” ще плати едва €300 млн. собствени средства, а Катар — €2,5 млрд. Останалите €7,4 млрд. ще дойдат от италианската банка Intesa Sanpaolo. Тя е създала консорциум от руски банки, които да подкрепят банката.

Русия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Schopenberg
  Отговор
  1 13:21  26.12.16
  Аре по-полека със заглавия тип мошениците блъсков и кеворкян. И си направете м.версия.
 • законен
  Отговор
  2 16:08  26.12.16
  Каква изненада , руска фирма с преобладаващо държавно участие , платена от руски банки !!! Сигурно и никой не знае КОЙ командва руските банки ! ТОЯ съвсем се е самозабравил или си въобразява , че всички са слепи

  Коментиран от #3

 • Путин
  Отговор
  3 16:41  26.12.16

  До коментар #2 от "законен":

  Не са слепи тъпи и мързеливи са и какво като види някой? кучета лая кервана си върви на никой не му пука :)
 • Киро
  Отговор
  4 22:14  26.12.16
  Няма никаква изненада, Рашка няма пари и продава активи! Изненадани няма, само няколко болни ушанки си мислеха, че ще им се размине. Пак се няпиняйте, ушанки и дрънкайте ламарините!
 • Реалист
  Отговор
  5 15:56  27.12.16
  В името на фонда е закодирано "будала" :) Затова се и натискат за хартия. Да питат Лупи как става - нали отпечата "акции" за ЦСКА

Напиши коментар:


Публикувай