Last news in Fakti

27 Декември, 2016 03:00 7 737 16

Глобата от шефа – незаконна

  • глоба-
  • шеф-
  • наказание

Всички глоби за закъснение за работа, говорене по телефона и всякакви други малки провинения в офиса, които шефовете налагат, са незаконни. „Всяка парична санкция е незаконна. В Кодекса на труда ясно е регламентирано какви са наказанията – забележка, предупреждение за уволнение и прекратяване на договора.“, обясни пред в. "Монитор" адвокатът по трудово право Ива Тодорова. Санкциите, които работодателите прилагат обикновено са разписани във вътрешните правила на фирмата. „Независимо от това, тези глоби са незаконни.“, заяви юристът Стефан Кирилов. Оказва се, че най-често началниците удържат от заплатата на подчинените си, заради закъснения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Работник

    35 7 Отговор
    Защо вие господа журналисти споменавате като работно място само офисът ? Нима не знаете ,че има и други работни места от които повечето пъти излизат благата за офисите ! Такива места са например строителна площадка , стругарски цех , автосервиз идр. Уважавайте малко и истинските работници които наистина РАБОТЯТ тежък физически труд ,а не са като офис лигльовците цял ден в социалните мрежи заети с писането на глупости !

    Коментиран от #10

  • 2 христо христов

    11 7 Отговор
    А на тези,на които не излиза ревизията???????ако е само с мъмрене или предупреждение....това е един вид поощрение......автора на статията според мен е от така наречените кафеджий....докато си бърка в носа открил топлата вода......

    Коментиран от #15

  • 3 Офис лигльо

    11 15 Отговор
    Поздрави на г-н "Работник" от един "офис лигльо"! Вярвам, че единствено работещите тежък физически труд заслужават уважение! Весели празници!
  • 4 ключаря

    15 10 Отговор
    Офис Лигльо, наистина ти е нужна една мотика седми номер с вентилатор за да разбереш истината в живота.Офисите и "тяхното значение" са измислени от мързеливите пригажденци към живота - прослойка от евреите, която и до ден днешен мори човечеството.Истината е, че работата в офиса /за извършването на една конкретна работа/задача// може да бъде извършвана от всички участници в трудовия процес на смени/като за почивка/, а не като сега - едни си "скъсват" г.за от работа, а "офис лигльовците като теб си мислят, че просто така трябва да бъде - аз съм умен и за това съм в офиса, а той простака да работи.Имаш много да мислиш, Лигльо, но едва ли ще "вденеш".Ей за това уважавам к.......а - на лигльовците им беше по трудно.
  • 5 офисър в обедна почивка

    7 1 Отговор
    Думата "офис"у в случая е условно наименование на работното място. Аз практикувам тежък физически труд за почивка от тежкия умствен труд и изобщо не се считам за лигльо. По социализЪма за тежък физически труд при нощна смяна им плащали на лекарите по 20 стотинки /даже не знам дали на час или на дежурство/, а същата сума взимали и плочкаджийте за залепване на брой плочка. Със същите думи ли би нарекъл и ръководител на полети, навигатори, капитан на кораб и т.н. - "офис-лигльовци"?
  • 6 ключаря

    2 9 Отговор
    Да бих. Ти работил ли си ръководител полети в България на международно летище, рзлично от София.Аз съм работил в кула за управление на полети и мога да заявя, че въпросните ръководители на полети идваха на работа за нощните смени с пижами - те всички са завършили една школа в Кировград и наричаха своето образование /т.е. най-точно казано курс на обучение/ полувисше - не знам защо така го наричаха.А за темата - нали и аз това казвам - да се редуват тежък физически и офис работа - и тогава лигльовците ще се отсеят.А за комунизма явно само си чувал.
  • 7 Офис

    7 8 Отговор
    Хората в офисите вършат работа, която изисква повече мислене, а тези с тежкия физически труд масово не са си направили трудът да учат каквото и да било, защото ги е мързяло, и решили, че вършат нещо.

    Коментиран от #8

  • 8 ключаря

    3 8 Отговор

    До коментар #7 от "Офис":

    личи си по правописа, колко ти е багажа, а относно написаното от теб не
    си мисли, че всички "бачкащи" не са си направили труда да учат.А въпросните шефове на фирми и шефове на РП да не мислиш, че след като се затегна положението с назначенията не си купиха образованието в различни академии и вузове?
  • 9 Грую

    5 2 Отговор
    Глобата е незаконна, но предизвестието за уволнение не е. Всъщност който добре владее тази игра започва с някакви подобни забежки от закона - "Абе една глобичка тука, че да не те уволня!" после нещата се задълбочават и до други нередни неща и нерегламентиран натиск. Така се създават олигарси, които използват пропуските в законодателството и психиката на подчинените и в последствие изкривяват неправомерно средата в тяхна полза, а виновник на неблагополучията става несъгласният да се подчини на изкривената среда. Ако имате възможност бягайте надалеч от такива хора. При тях Вашите сметки никога няма да излезнат, а когато пък и техните не станат, което не е чак толкова трудно в предвид създадената изкривена среда, виновникът за това сте Вие
  • 10 sssa

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "Работник":

    до коментар 1 Работник - еми кой за квото е учил бе. Това, че до 12 клас не си отварял учебника, после следващите 5 години вместо да учиш си се напивал - проблема си е твой. Работи като вол за без пари и не се оплаквай.

    Коментиран от #12

  • 11 Георги Колев

    0 1 Отговор
    След дъж качулка....
  • 12 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "sssa":

    Теб те знаем всички - ти си инженерчето на мама .Стой си в офиса и се мазни на шефа - ОФИС подлога :)
  • 13 Гената

    2 1 Отговор
    Да пази Господ от шефове - Олегофрени, синчета на мама и тати, които освен "глоба" друга дума не знаят! В България е пълно с такива, за това тук ще останат само м....лите а кадърните ще бягат в чужбина.
    Весели празници!
  • 14 мнение

    1 0 Отговор
    Кодекса е писан по социалистически и дори работника да не идва на работа, да идва пиян или да краде е трудно да бъде наказан.За това и много ръководители прибягват до други мерки.Монетата има две страни и не винаги виновен е работодателят.
  • 15 Лупи

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "христо христов":

    Христо моето момче, авторът е цитирал експерт не си е изказвал мнението, схващаш ли разликата?
    Ако не ти излиза ревизията имаш 2 законни варианта- или мъмриш или уволняваш! Това е!
    Ако искаш да ти излезе ревизията дай повече от 400 лв, осигури човешко работно време и отношение, сложи си камери, назначи си човек, на който му вярваш, спазвай си отпуските и осигуровките и ще видиш магически, как хората след като имат всичко, което им е определено по закон и им остават пари за живот, след като платят тока и наемите ревизията ще излезе магически.
    Докато ти лъжеш, че плащаш и тебе ще те лъжат, че ти работят!
    Запомнете едно ганьовци, в природата има баланс!

    Коментиран от #16

  • 16 Различен

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Лупи":

    Айде пак поредните простотии!
    Колко закона правилници, наредби, постановления има, които защитават работника и колко такива защитаващи работодателя?
    Ами до преди 2 години защитаващите работника бяха 191/ повтарям СТО ДЕВЕТДЕСЕТ И ЕДНО/, а за работодателя ни едно!
    Кодекса на труда е писан 60-те години и няма нищо общо с действителността и там са написани такива простотии, та майка им жална на работодателите! И са писани точно от офис лигльовци, които не знаят какво е реално работно място!
    И за капак, за последните 27 години е променян около 100 /СТО/ пъти. КОЙ нормален работодател ще дойде в България и да инвестира тук? Или трябва да е луд, или е дошъл защото няма да плати никакви данъци, дори и ония 10%!
    Та след някоя и друга година ще си останете само господата работници и офис лигльовците, защото всички свестни работодатели ще са се изнесли или ще са измрели, от "спокоен" живот!
    И тогава ще има много работници, ама безработни работници. И сега фирмите са под санитарния минимум и затова държавата е на тоя хал. След две правителства на ГРОБ, които освен да съисипват и фалират частния бизнес, друго не направиха, ааа и да крадат, като за световно, но за тях си, та това е резултатът!!