1 104 0

Финландия експериментира с базов доход за безработни

Това ще е първата страна, предприела подобни действия

Росен Стойчев

Финландия е първата страна в света, в която през 2017 г. някои граждани ще получават базов доход, т.е. безусловни плащания от държавата, които не зависят от доходите или социалния им статут. Първите участници в експеримента са избрани чрез жребии сред 2000 безработни.

Тези, които са избрани за този вид доход няма да получават в продължение на две години обезщетения за безработица. 560 евро е средният размер на обезщетенията за безработица след данъци. Това е сумата, която ще се изчислява от пенсионната агенция Kela на участниците в експеримента. По стандартите на Финландия, където средната заплата е над 3000 евро, това е скромна сума.

В началото на експеримента нивото на доходите на безработните финландците ще остане почти без промяна. Неговата цел е да се разбере дали допълнителният доход от 560 евро ще стимулира търсенето на работа, включително и нископлатена. Разликата е в това, че ако безработният намери работа, базовият доход се запазва. Досега безработните се лишаваха от него ако си намерят работа и това не ги стимулираше да си търсят работа.

Финландия

Напиши коментар:


Публикувай