Last news in Fakti

3 Януари, 2017 12:01 1 265 0

От 100 до 500 лв. вдигнаха заплатите в НИМ

  • заплати-
  • ним

Служителите в Националния исторически музей получиха като коледен подарък освен бонуси и рязко увеличение на заплатите с от 100 до 500 лева (а не до 300, както бе съобщено първоначално).

Директорът на НИМ проф.Божидар Димитров поднесе и новогодишен подарък на част от своите служители – докторите на науките, които в НИМ са единадесет и чиято добавка за „доктор на науките”, която досега бе 50 лева е вдигната с негова заповед на 250 лв. В различни научни учреждения тя е между 50 и 150 лева, като само в СУ „Кл.Охридски” тя е 250 лева. По този начин НИМ се изравнява с най-престижното висше учебно заведение в България.

Сериозното увеличение на заплатите стана възможно, обяснява директора на НИМ, по няколко причини. Първо, хората ми работят перфектно, като добре смазани машини са и заслужават от години много по-добро заплащане за отговорностите, които имат по опазване, изучаване и представяне на културно-историческото наследство на страната. Второ, Министерство на културата, в лицето на министър Вежди Рашидов, ни предложи и ние приехме нова система на заплащане. Едно от важните неща в нея е правото да ползваме за заплати и част от собствените средства, набрани от билети.

Досега НИМ можеше да ползва само 50 % от тези средства и то само за дейности – археологически разкопки, издания на книги, откупки на артефакти. А без излишна скромност НИМ, благодарение на работата си, има много посетители и съответно солидни за един български музей приходи. Сега ще има пари и за дейности, и за заплати. Служителите в НИМ с висше образование и добра работа вече са много над мечтата на Волен Сидеров за над 1000 лева заплата, коментират в официално съобщение от НИМ.

При още по-добра работа новата система позволява директорът на НИМ да вдига заплатите на служителите си и през текущата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА