957 3

Свободата от правителството идва на 16 май

Данъчната тежест расте. Работим цели 136 дни за държавата

Стефанаки Йоанис

През настоящата 2017 г. ще работим до 16-ти май, за да си платим данъците към държавата. Образно казано, това е денят, в който гражданите ще спрат да работят за правителството и ще започнат да работят за себе си. Това съобщават от ИПИ.

Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано – ние я наричаме Ден на свобода от правителството, а по-света е известна като Tax Freedom Day.

През 2017 г. българите ще изработват средно по 261 млн. лв. за един календарен ден. В същото време консолидираните приходи в бюджета са официално заложени в рамките на 35 440 млн. лева.Това означава, че през текущата година ще са необходими почти 136 дни, за да се попълни хазната и да се подсигурят публичните харчове. Има два интересни нюанса спрямо тези 136 дни, които не бива да се забравят:

- За цели 10 дни през 2017 г. европейските данъкоплатци ще отменят българските, което отразява предвидените над 2,6 млрд. лв. помощи от ЕС.

- Към дните може да добавим 5 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1,3 млрд. лв. по консолидираната фискална програма;

Тези детайли са важни, но все пак ние се спираме именно на въпросните 136 дни и съответно датата 16 май, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета.

Най-много дни през 2017 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни малко над 19 дни. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно.

Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – за близо 8 дни. Други 8 дни ще работим, само за да платим държавните и общински такси.

През последните години се наблюдава устойчива тенденция датата да идва все по-късно, което означава, че реално изземваното от данъкоплатците нараства. След 2009 г. на практика липсват каквито и да е добри новини по отношение на данъчното облагане - в смисъл на намаление на данъци. Напротив, данъчната тежест постепенно нараства - както по отношение на националния бюджет, така и на общинско ниво и в осигурителното дело. Единият от примерите тази година е увеличението на осигурителната вноска за пенсии, която бърка в джоба на работещите българи.

Сметката разпределя тежестта върху абсолютно всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), но именно работещите понасят в най-голяма степен тежестта на хазната.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • волен сидеров
  Отговор
  1 16:54  08.01.17
  Терминал 2 -поне да си заслужава да работим за коя да е държава ,но да остава и за нас.тука нека работодатели и псевдо-бизнесмени в едно с дупедати да си работят един за друг.циганите излязоха по умни -отдавна откриха топлата вода..... Не се научиха да ценят труда на обикновеният народ и да създадат една средна класа от обикновени хора с обикновена работа.За това по добре вън ,но нормален живот дори и ден за ден да е.А тука се умира всеки ден по малко....

  Коментиран от #3

 • Дядо поп
  Отговор
  2 00:12  09.01.17
  Според мене датата за тези,който не са бюджетна издръжка е поне 16-ти август ако не и септември.
 • onq s konq
  Отговор
  3 01:18  09.01.17

  До коментар #1 от "волен сидеров":

  От Терминал -2 се заминава както казваш за "коя да е държава",но ти далече нямаш предвид Русия.А ЗАЩО?Нали тук й се възхищавате на оръжията ,на подземните богатства,на главатаря й Путин...но ОТ РАЗСТОЯНИЕ!Аре идете на Терминала ве и стига сте лъгали че ще се пръждосате-БГ ще ви купи безплатен билет от бюджета ДО КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕТЕ,...но без право на връщане!Ама с тия две леви ръце и килийно образование тип "ДЕМОДЕ" за къде ?!

Напиши коментар:


Публикувай