1 486 2

Заканите на Тръмп плашат автопроизводителите

Новоизбраният президент на САЩ заплаши с високи мита

Снимка: БТА/АР
Снимка: БТА/АР
Константин Карагьозов

Заканите на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп да отмени търговски споразумения на САЩ, включително Транстихоокеанското партньорство и Северноамериканското споразумение за свободна търговия, могат да се отразят негативно на автомобилната индустрия. Подобна политика от страна на Тръмп води до несигурност сред автомобилните предприемачи по цял свят, твърди изданието "Си Би Ес".

Днес е откриването на международното автомобилно изложение в Детройт, най-голямото в САЩ. През изминалата година продажбите на автомобили в страната надминаха 17 милиона бройки, според статистика на AutomotiveNews - ръст за седма поредна година.

Местните и чуждестранните производители на автомобили обаче не са оптимистично настроени покрай встъпването на Тръмп в длъжност след броени дни, защото това може сериозно да се отрази на доставките им. В момента автомобилните части преминават евтино границата, но това може да се промени, тъй като в предизборната си кампания Тръмп откровено заплаши с 35-процентно мито вноса на автомобили, произведени в чужбина.

Наскоро новоизбраният президент се оплака в социалната мрежа Twitter, че General Motors сглобяват колите си в Мексико, а ги внасят в САЩ без да плащат мито.

Подобна несигурност, породена от популизма на Тръмп, идва в момент, когато продажбите на автомобили в САЩ са достигнали своя пик, преодолявайки рецесията (2007-2009).

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • станишев
  Отговор
  1 17:25  09.01.17
  И кво прайм са?
 • Gost
  Отговор
  2 18:55  09.01.17
  Евала!!

Напиши коментар:


Публикувай