11 Януари, 2017 10:54 2 925 19

 АЕЦ „Белене” няма да се строи засега

  • аец белене-
  • парламент-
  • депутати

Народното събрание не прие предложението на БСП за вдигане на мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене".

Депутатът от "Коалиция за България" Таско Ерменков заяви, че България има нужда от нови мощности и заради ситуацията от последните дни:

Вижте какво става навън. Само да ви кажа, електроенергийната система на България днес е на ръба. Прегласувах в полза на електроенергетиката на България, за да не стоим утре на тъмно и на студено.

В отговор бившият министър на енергетиката от ГЕРБ Делян Добрев припомни, че само преди няколко седмици МС взе решение и възложи на министъра на енергетиката да направи съответните анализи и да предложи на Народното събрание кои решения трябва да се отменят и какво решение трябва да бъде прието във връзка с проекта "Белене".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    10 12 Отговор
    Очаквано БСП пак се опитаха да прехвърлят отговорността другиму. Скоро следват избори, да ги спечелят и да строят! Леле, този глагол "строя" въобще не си пасва с БСП! Те и по-рано бяха на власт и какво построиха?
  • 2 Ахмаков

    7 10 Отговор
    Белене е фабрика за източване от паразитиращи партии. ТОВА Е ЦАНКОВ КАМЪК ,КТБ за БСП . Много обичат такива доходоносни неща. В БСП са такива като мен и по възрастни , и едва ли чуват кво им говори тюфлекът . Възрастните глеедат как е облечен мазникът мошенник ,и да ли се усмихва .Въобще не загряват че след тези лъжи , ще бъдат измамени за пореден път .
  • 3 Трол

    8 7 Отговор
    За долните двама да припомним думите на Вожда:
    "Няма друго решение, освен рестарт на проекта за строеж на АЕЦ "Белене", заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова телевизия в петък. По думите му ще се анализира как да се приватизира проектът с различни варианти за държавния дял – дали да е 50 процента, дали да е миноритарен или да се запази златна акция."
  • 4 начо

    7 11 Отговор
    строеж на белене означава нов дълг за 25 милиарда лева и 8000 безработни в марица изток. за други означава кражба на 10 милиарда

    Коментиран от #5

  • 5 Лафчи

    16 4 Отговор

    До коментар #4 от "начо":

    А последния дълг от 16 млрд.взет от Б.Б. за какво беше? И защо само при нас строежа на АЕЦ е лошо нещо?
  • 6 ЖЩВ

    8 6 Отговор
    За местните в това село вероятно е изгодно. В национален мащаб обаче си остава един гноен червен цирей!
  • 7 да се отвори белене за бсп

    9 1 Отговор
    Всички искат да строят Белене, но никой не иска да го построи.
    Когато няма правосъдие крадците стават още по нагли и даже започват да дават акъл.
  • 8 да се отвори белене за бсп

    5 6 Отговор
    България има нужда от Белене, ама ЛАГЕРА, в който спокойно могат да чукат камъни всички наследници на БКП.
  • 9 misli posle govori

    7 4 Отговор
    ако някой политик имаше грам мозък щеше да слага нови блокове в Козлодуй, при необходимост.Така цената щеше да е с по-ниска средна стойност.Реакторите се строят по два, за да работи коя да е централа и при отпадане от експлоатация, най-евтиния вариант е да добавиш нов на площадката.А не да прави ново предприятие "Белене"
    То се оказа, че до 2040г -2045 ще работят реакторите в Козлодуй, а не до 2032 и 2035г. Ако се направи и санирането то може да се поотложи хипотетичен строеж Белене

    Коментиран от #10

  • 10 Трол

    7 6 Отговор

    До коментар #9 от "misli posle govori":

    Страната ни е поискала ток от Румъния заради рекордното потребление, съобщиха от Енергийния системен оператор за bTV.
    Към 19 часа днес България надмина 7700 мегавата в пиковите часове, което е рекорд за последните 20 години.
    Северната ни съседка е отказала, защото те имат същите проблеми с тока като нас заради рекордно ниските температури през последните дни.
    Мислещия, какво правим ако това пак те повтори? Ще се топлим от твоите думи?

    Коментиран от #11

  • 11 гост

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "Трол":

    А какво праим с цял АЕЦ след тия 15-20 дена най-много върхово потребление ? И това един път на десет години , че за в бъдеще и по-малко ? Ако се газифицират още 5-6 областни града , а тия дето вече са газифицирани се развият , това натоварване ще падне с 1500-2000 Мегавата . Знаеш ли колко е лятното потребление с всичките климатици , по-малко от 3000 Мегавата . С една хилядна от цената за Белене могат да газифицират безплатно половин България и пак ще е сто пъти по-добре . Да не говорим ,че потреблението на сградите спада всяка година ,заради новите изисквания за енергопотребление . Та стига си пробутвал тъпия АЕЦ

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Трол

    8 5 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    В момента ограничаваме и износа. Това първо, второ нали ще се развиваме уж икономически, т.е. ще се създават предприятия, ще се изгражда инфраструктура, може би нов ЖП транспорт, курорти и т.н. Е тях с мармалад ли ще ги захранваш? Или ще си стоим още 27 години, както сегашните 27.
  • 13 Лафчи

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Я още един оптимист за газифицирането! Нали не забравяш, че газта е още само руска? И цирикаме за цената! Нека да изчакаме нещо течно и сгъстено от Кувейт и САЩ. Защото Южен пАток няма а Турски може и да има и какво правим? Ама за сгъстеното ще трябва пак от Гърция да идва, защото турците още не позволяват такива кораби да преминават Босфора. Абе изобщо много ти е лесно на теб! Всъщност на каква възраст си?
  • 14 Аз и той

    9 5 Отговор
    Някой беше казал, че това което е построено през социализма, сегашните управляващи не могат да го боядисат само, а то се оказа. че след 27 години още не могат да го откраднат.
  • 15 Тошибиян

    4 7 Отговор
    Абе до кога ще я караме с горенето на нещо в печката че да сме на светло и да живеем?стига с тоя газ и въглища има уран и аец с почти неизчерпаема енергия...ще ходим у космоса и марс а още пушат комини и въглища
  • 16 misli posle govori

    0 7 Отговор
    Има залежи от хелий 3 на повърхността на Луната.
    Това е горивото на бъдещето.В момента има хора, които си купуват парцели там.Може да изглежда налудничаво, но след 50-100години никой няма да го интересува урана.
    аз, споделям тезата за използването на водорода но това си е друга тема, която можем да си добиваме по физико-химичен способ и на Земята.Както го прави в момента Концерна Тошиба в експериментален проект от 1013г. насам

    Коментиран от #18

  • 17 misli posle govori

    4 3 Отговор
    Имаме инсталирани 12 000мегавата мощностти, да истина е че не можем да им използваме пълния капацитет, обаче и още може да се изтиска системата.С ударно пускане на язовирите и студения резерв докъм 8300мегавата пиков товар и генерации от 8400мегавата, мисля, че системата ще се оправи
  • 18 тошибиян

    3 5 Отговор

    До коментар #16 от "misli posle govori":

    може да има хелий 3 на луната НООООООООООО дали извънземните ще пуснат някой да кацне там и да се възползва от хелия?
  • 19 Kcaniba

    2 4 Отговор
    МИСЛИ ПОСЛЕ ГОВОРИ
    То ти ядрени центроли нямаш - вносяш ток от Румъния, но в бъдеще ще имаш космически такива с аустронавти с лорати, та да ти ринан хелия!!!
    Който лети в космоса, с ушанките си, той пак ще ти го продава, както газта и ядреното гориво днес!!!!
    Плюете и пикаете срещу вятъра))))