681 0

Икономическите данни потиснаха Китайската борса

Милена Богданова

Китайската борса в Шанхай реализира седмичен спад от 1,11%, след ръст от 1,58% през първата седмица на годината, се казва в анализ на ИП „Капман“. За периода 9-13 януари единствено в понеделник (9 януари) Shanghai Stock Exchange (SSE) завърши сесията с повишение, като основният индекс Shanghai Composite (SSEС) затвори с дневен ръст от 0,54% до 3171. През следващите четири дни от седмицата SSEС вървеше надолу, макар и сравнително бавно, затваряйки в петък (13 януари) при 3113.

За общо взето минорните настроения на китайските инвеститори за периода повлияха няколко фактора. На 10 януари излязоха статистическите данни за индекса на потребителските цени за декември 2016 г. на годишна база, чиито ръст от само 2,1% (предишна стойност от 2,3%) не зарадва инвеститорите.

В петък пък положителното салдо по търговския баланс показа свиване, в резултат на данните за намаления внос и износ за декември на годишна база. Големите борсови играчи не оставиха без внимание и по-малкия обем на вливанията на ликвидност от Централната банка към търговските банки чрез седмични репо сделки.

Потенциал да повлияе на посоката на движение на SSEС през следващата седмица (16-20 януари) засега изглежда има предвиденото за 20 януари оповестяване на данните за ръста на БВП на Китай за четвъртото тримесечие на 2016 г. на тримесечна и на годишна база, се казва още в анализа на ИП „Капман“.

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.Напиши коментар:


Публикувай