1 150 2

Марио Монти: Бюджетът на ЕС да се пълни от горива и ток

Венцислав Михайлов

Бюджетът на ЕС ще се пълни от националните данъци и мита върху електроенергията, горивата, финансови транзакции, или "други приходи, произтичащи от политиките на ЕС", съобщава Ройтерс.

Предизвикателствата в областта на миграцията и сигурността, пред които е изправен Европейският съюз, трябва да бъдат разгледани през различна система за финансиране, която ще даде на ЕС пряк дял от националните данъчни приходи, каза бившият италиански премиер Марио Монти.

Монти, който е бил член на Европейската комисия между 1994 г. и 2004 г., председателства консултативна група на ЕС за реформиране на бюджета на Общността. Тя трябва да представи окончателния си доклад на Комисията през тази седмица.

В интервю за Ройтерс, Монти заяви, е необходим различен бюджет, тъй като ЕС е изправен пред нови задачи, за да се справят с извънредни ситуации като миграцията и сигурността.

Той предупреди, че промяната няма лесно да се постигне, но може да се ускори от перспективата за намалена подкрепа на сигурността от главния съюзник на ЕС - САЩ. Новоизбраният президент Доналд Тръмп намекна за възможността Белият дом да намали участието си в отбраната на Съюза.

Тръмп е неочаквана външна променлива, която ще ускори някои аспекти, особено по въпросите на сигурността, каза Монти.

Миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел призова европейските страни да увеличат сътрудничеството в сферата на сигурността , тъй като не е имало "гаранция за вечни времена" от САЩ.

Докладът на Монти предполага, че ЕС следва да бъдат финансиран най-вече от преки приходи, които сега възлизат на около 10% от бюджета, а не от косвени трансфери от националните правителства, които причиняват редовен препирни между столици.

Парите може да дойде от един дял от националните данъци и мита върху електроенергията, горивата, финансови транзакции, или "други приходи, произтичащи от политиките на ЕС", се казва в доклада.

Монти подчерта, реформата би "не увеличи размера на бюджета, нито данъчната натиск върху гражданите и предприятията в ЕС", защото повече приходи от данъци ще се компенсира от по-ниски национални трансфери.

Сегашният бюджет на ЕС на обща стойност около 1 трлн. евро, се изпълнява от 2014 до 2020 г. Той е вероятно да намалее след Брекзита на Великобритания, която е една от основните донори.

Белгия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ееееееееее
  Отговор
  1 22:03  16.01.17
  Този доста е закъснял бюджета на България е изцяло от акцизите на горивата и парите на имигрантите.
 • А СЯ ДА СЕ ОГЛЕДАМЕ
  Отговор
  2 10:06  17.01.17
  ЕС ИЛИ СССР КОЙ ПОСТРОИ ПОВЕЧЕ ЗА 25 Г. И КОЙ НИ ДОИ И ИЗПИВА БАВНО КРЪВЧИЦАТА.

Напиши коментар:


Публикувай