1 556 2

Планът за Brexit на Мей и финансовите пазари

Калина Петрова

Британският премиер Тереза Мей ще представи на 17 януари вижданията си за начина на излизане на Великобритания от ЕС. Планът за Brexit, макар и в общ вид, се очаква с повишен интерес както от лидерите на ЕС, така и от финансовите пазари, се посочва в анализ на „Капман Холдинг“.

Британски депутати вече заявиха, че намеренията са началото на преговорите да бъде поставено още преди лятото. Като краен срок за излизане на страната от ЕС засега се сочи 2019 г.

В очакване на плана на британския премиер несигурността обхвана паунда, чийто курс спрямо долара в понеделник рязко падна. В зависимост от изявлението на Мей и неговите тълкувания, в следващите дни може да се очакват нови движения на британския паунд и в двете посоки, смятат анализатори от „Капман Холдинг“. Още повече, че във вторник ще бъдат обявени данните и за няколко ценови индекси на Острова, най-важният от които е Индексът на потребителските цени, т.е. инфлацията за 2016 г.

Наскоро в телевизионно интервю Тереза Май заяви, че националният суверенитет и контрол върху имиграцията са с по-висок приоритет за правителството, отколкото достъпът до единния пазар на ЕС. Според допитване, повечето британци подкрепят тази позиция. Не случайно като цяло премиерът Май и Консервативната партия все още се радват на голяма подкрепа при проучванията на общественото мнение.

Предвижданията са голяма част от «тежестта» при преговорите за излизане на Великобритания от ЕС да падне върху споразуменията за търговията и данъчното облагане.

А новоизбраният президент Доналд Тръмп коментира вчера, че би искал сключване на търговско споразумение между САЩ и Великобритания "много бързо". Тръмп - който официално встъпва в длъжност на 20 януари - изказа мнение, че е възможно и други държави да напуснат ЕС.

Предупреждение за рискове: търговията с финансови инструменти може да доведе както до печалби, така и до загуби. Материалът е с информативен характер и нито една част от него не представлява инвестиционна консултация, инвестиционно изследване, препоръка или съвет за инвестиционно решение или следване на инвестиционна стратегия.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Путин
  Отговор
  1 17:03  16.01.17
  На тая и е настръхнала косичката :)! Само СССР!!!
 • Диди
  Отговор
  2 00:43  17.01.17
  Много от банките ще се преместят във Франкфурт,паунда ще падне още повече.Всичко ще поскъпне за англичаните.

Напиши коментар:


Публикувай