Last news in Fakti

23 Януари, 2017 20:38 2 983 2

Тръмп потопи долара и борсите в червено

  • долар-
  • борси-
  • сорос-
  • тръмп
Тръмп потопи долара и борсите в червено - 1

Речта на президента Доналд Тръмп, произнесена по време на неговата инагурация в петък, удари в понеделник по долара, съобщава Блумбърг.

В началото на днешната европейска търговия щатският долар се понижи с 0,5% спрямо кошницата от останалите шест основни валути към 100,21 пункта. Това е най-ниското ниво от 8-и декември миналата година, отбелязва Ройтерс.

В същото време японската йена и британската лира поскъпнаха спрямо долара. Котировките на златото също запълзяха нагоре. Това е ясен сигнал, че инвеститорите търсят спокойно пристанище. По всяка вероятност петролът ще поевтинява заради провъзгласена от американския президент политика на протекционизъм и подкрепа на добива на черно злато в САЩ, коментира в. "Уолстрийт джърнъл".

Сигналите за солиден подем в активността на разработваните петролни сондажи в САЩ натежават над новините за напредък при осъществяване на договорено през минали декември съкращаване на добивите от страна на водещи производители от и извън ОПЕК.

От своя страна Тръмп наля допълнително масло в огъня като обяви, че оттегля САЩ от Транстихоокеанско споразумение за партньорство (TPP). То е подписано с Япония, Канада, Австралия и още осем други държави от Тихоокеанския регион. Споразумението беше подписано от САЩ, но все още не е ратифицирано от Конгреса, коментира Би Би Си.

Новият президент на САЩ също така нареди на администрацията си да подготви предоговаряне на друго търговско споразумение НАФТА, което е в сила вече 23 години и урежда търговските сделки между САЩ, Мексико и Канада.

Сигналите за протекционизъм, които идват от Белия дом оцветиха борсите в червено. Основните индекси затвориха в понеделник на загуба. Лондонският FTSE 100 затвори със спад от 0.66% до 7 151.18 пунка. Американският Dow Jones падна до 19 761.84 пункта. Той беше последван от Nasdaq, който също загуби 0.31% и затвори на 5 538.11 пункта. В Азия Nikkei 225 също отчете загуби от 1.29% и затвори на 18 891.03 пункта.

Миналата седмица на форума в Давос известният милиардер Джордж Сорос предупреди за срив на борсата, провокиран от политиката на Доналд Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дядо поп

    17 1 Отговор
    Това,което е лошо за борси и банкери е добро за
    обикновените хора и обратно.
  • 2 999

    0 0 Отговор
    Да видиш Тръмп като си завърши мандата - 1$ = 1,40 евро