877 0

Китайската борса ентусиазирана от решенията на Тръмп

Китайската борса ентусиазирана от решенията на Тръмп
Снимка: АП/БТА
Венцислав Михайлов

Китайската борса в Шанхай (SSE) и през настоящата работна седмица (23-26 януари) отново отчете повишение, сега с 1,1%, се отбелязва в анализ на инвестиционен посредник (ИП) „Капман". Ще уточним, че за Китай 26 януари е последният работен ден от месеца, тъй като периодът 27 януари - 2 февруари официално е почивен поради празнуване настъпването на Китайската Нова година (през 2017 г. тя започва на 28 януари).

Предпразничното настроение в Поднебесната империя е и основната причина за намалените обеми на търговия на капиталовите пазари през последните дни. В същото време, китайските инвеститори засега посрещат с ентусиазъм първите решения на президента Доналд Тръмп в областта на икономиката, и по-специално указа за оттегляне на САЩ от Транстихоокеанското търговско партньорство, тъй като се отварят по-широки икономически възможности за Китай в региона.

Не случайно и през четирите работни дни на седмицата основният индекс Shanghai Composite (SSEС) вървеше плавно нагоре с дневен ръст от около 0,3%, затваряйки в четвъртък (26 януари) при ниво от 3159.

Shanghai Stock Exchange завърши „на минус" само втората седмица от януари, като за първия месец от годината реализира ръст от почти 1,8%. Макар че месечното нарастване не е голямо, можем да си спомним януари 2016 г., когато SSE драстично падна с 22,7%.

През януари 2017 г. SSEС регистрира най-високата си стойност на затваряне на 9 януари (3171), а най-ниската - на 19 януари (3101). Най-висок дневен ръст през месеца основният индекс имаше на 3 януари (1,04%), а най-голям дневен спад - на 11 януари (-0,79%), се казва още в анализа на ИП „Капман".

Китай

Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай