627 2

Финансово ограмотяване на ученици

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

С подкрепата на български търговски банки започва реализирането на първата в България образователна програма за финансова грамотност за ученици от 9 до 11 клас. Материалът покрива ключови финансови теми като икономика, финансови термини, лични финанси, изготвяне на бюджет, депозити, кредити, инвестиции и други. „Днес е широко разпространено мнението, че за да се предпази в дългосрочен план устойчивостта на дадена икономика, е от съществено значение настоящите и бъдещите потребители на финансови продукти да разполагат с необходимите финансови познания и умения, така че да бъдат в състояние да взимат информирани и разумни решения. Освен това, между отличните финансови познания и успеха на предприемача съществува тясна връзка. Visa и българските банки ще осигурят точните умения, необходими на учениците да успеят в модерния свят“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.

Целта на програмата е да научи младите хора как да разпределят своя бюджет и да правят разумен избор относно личните си финанси. За учебната 2016-2017 г. програмата ще обхване 10 града в страната, като ще има и онлайн присъствие и активност в социалните канали, за да се постигне по-висока ангажираност и по-добро разбиране на темите.

Партньори в дългосрочния проект са също ВУЗФ (Висше училище по застраховане и финанси), както и онлайн платформата за образователни видео уроци и упражнения на разнообразна тематика – Уча.се, на която ще се публикуват редица видео уроци на различни финансови теми, включени в учебника. Учебните материали са отпечатани от издателство Просвета и са изготвени съобразно високите стандарти за съдържание в учебниците.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кроко
  Отговор
  1 23:06  26.01.17
  Ае кво финансово ограмотяване, не сте ги научили да мислят, да пишат, да четат..... учете ги как да търкат талончетата от лотариите и това е! Само разни схеми за симулиране на работа мислите.
 • гост
  Отговор
  2 02:16  27.01.17
  Чак сега? "Модерният Ви свят на финансите" съществува от много години. Всичко "модерно" в българското образование идва с няколко поколения закъснение. Млади хора, на запад има безплатно и качествено образование, възползвайте се. Не чакайте да вземете няколко университетски български дипломи и после да се молите за работа и да се примирявате с работа, за която не сте учили.

Напиши коментар:


Публикувай