2 905 3

Най-добрите германски фирми в България

Най-добрите германски фирми в България
Милена Богданова

За 13-та поредна година награди фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през изминалата година. За първи път тази година Наградата бе връчена в 4 категории. За призове се надпреварваха 27 компании.

„Близо 100 водещи германски компании работят на територията на София. Тя е на първо място сред европейските столици по ръст на БВП за последните 10 години. Безработицата е на трайно ниски нива в годините и на най-тежка криза. Всичко това се дължи на Вас, на представителите на бизнеса“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на официалната церемония по връчване на наградите.

Нов рекорд в търговския стокообмен от 6.5-6.8 млрд. EUR за тази година прогнозира Тим Курт, президент на ГБИТК, като наблегна на желанието на германския бизнес у нас за съдебна реформа, бърза и компетентна публична администрация, честни и прозрачни обществени поръчки и дуално професионално обучение.

„Зад забележителните числа стоите всички Вие, Вашите служители, които ежедневно допринасяте за растежа на българската икономика. Благодаря Ви за смелостта да поемете по пътя на предприемачеството и за доверието да изберете България за място, където да развивате Вашите идеи“, каза Митко Василев, главен управител на ГБИТК.

Ето и победителите:

1. Голямо предприятие - „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД.

Компанията управлява и развива летищата Варна и Бургас. През 2016 г. са реализирани инвестиции в размер на 6 131 098 EUR в движими активи и ИТ оборудване в морските летища. „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД е наел с 31% повече сезонни служители спрямо лятото на 2015 г. През 2016 г. е реализиран рекорден ръст на обслужените пътници от и до Германия, общо 38% за двете летища.

Най-добрите германски фирми в България

2. Малко и средно предприятие – „МУЛТИВАК България Продакшън" ЕООД.

През 2015 г. компанията откри новата организация „МУЛТИВАК България Продакшън“ ЕООД, която се специализира в производството на детайли и компоненти за опаковъчни машини. Инвестицията на близо 37 млн. лв. ще бъде реализирана до 2019 г. Разкрити ще бъдат 153 работни места. Проектът предвижда изграждане на високо-технологично предприятие за производство на детайли и компоненти за опаковъчни машини МУЛТИВАК.

Най-добрите германски фирми в България

3. Корпоративна социална отговорност – „Билла България“ ЕООД.

През 2016 г. в рамките на кампанията „За повече деца в България“ заедно с фондация „Искам бебе“ „Билла България“ ЕООД подпомогна 6 двойки с финансови средства за инвитро процедури. Кампания „Ние обичаме България“ събра на 66 000 лв. за реставрацията на лъва на паметника „Шипка“.

Най-добрите германски фирми в България

4. Иновации – „Кауфланд България ЕООД енд Ко“ КД.

Компанията кандидатства в тази категория с Концепция за енергоспестяване и намаляване на вредните емисии на СО2 с единствена по рода си инсталация за отопление и охлаждане на магазините Кауфланд. Магазините са независими от външни енергийни източници, защото чрез системата се покриват 100% от годишните енергийни нужди. Няма и шумово замърсяване.

Най-добрите германски фирми в България


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Гоуст
  Отговор
  1 15:40  27.01.17
  Тея от Кауфланд да нямат панели на покрива или скрити електроцентрали в складовете?
 • Бай хой
  Отговор
  2 16:04  27.01.17
  С едно изключение са търговци окупирали печеливши сектори и смучещи и изнасящи добавената стойност от труда на българите.
 • Ники
  Отговор
  3 17:26  25.01.19
  Олио да ги попари всички......

Напиши коментар:


Публикувай