28 Януари, 2017 15:45 2 618 9

Турски поток с намигване към България

  • турски поток-
  • газ-
  • русия-
  • турция
Турски поток с намигване към България - 1

България може да преговаря с Русия и Европейския съюз за прокарване на една от тръбите на "Турски поток" през своя територия, заяви пред БНР руският експерт Константин Симонов, който оглавява Фонда за национална и енергийна сигурност.

По думите му, ситуацията днес наподобява кризата от зимата на 2009 година, когато спряхме да получаваме газ от Русия през Украйна. Газопровод до Варна ще реши този проблем, посочи Симонов в интервю за предаването "Събота 150".

В руско-турското междуправителствено споразумение е записано, че Русия не е задължена да строи втората тръба. България има вариант да направи предложение на Русия, ако иска тръбата директно да дойде до вашия бряг и желаете да станете макар и не голям, но все пак транзитиращ газов център. За да се реализира този вариант, трябва да бъдат представени съвършено ясни предложения за това както от страна на България, така и от страна България и ЕС. В другия случай Русия ще достави газ на Турция и България ще трябва да го взима от нея, каза Константин Симонов.

Идеята край Варна да бъде изграден газов хъб "Балкан“ може да се реализира чрез строителството на една от тръбите на газопровода "Турски поток" към България и тя да върви в посока към границата ви с Гърция, обясни експертът.

Въпросът е тя да вземе част от този транзит и тогава може да се каже, че там ще има хъб, но той няма да е толкова голям, а по- малък. Русия е готова теоретично да доставя газ в България, след което останалите балкански държави да го вземат и от там да се разпределя за Европа - този вариант е напълно реалистично да се случи.

Турция няма да препродава руския газ на Европа, тъй като тя ще е съсобственик, категоричен е Симонов.

Принципната позиция на Русия е Турция да не препродава газ на Европа, също както и с Украйна. Мисля, че ЕС ще бъде съгласен с това - Турция ще е собственик на половина от сухопътния участък и така тя ще получава своята тарифа, но за препродажбата на газ от страна на Турция за ЕС и дума не може да става, посочи Константин Симонов.

Проектът „Турски поток” се появи през декември 2014 г. на мястото на „Южен поток”, който трябваше да премине през българска територия към Сърбия. Плановете бяха морската част от новото съоръжение да се състои от четири тръби с мощност 15.75 млрд. куб. м. всяка. Поради криза в двустранните отношения между Русия и Турция проектът е спрян, но през август 2016 г. е възстановен след разговор между президентите на двете държави. Към момента е създадена работна група и пътна карта.

Пътят на тръбите минава под Черно море, през европейската част на Турция и към Гърция. Дължината на съоръжението под водата е около 910 км. и 180 км. на турска земя. Инвестициите в двете тръби са изчислени на 7 млрд. EUR. Общата стойност на проекта ще оценява на 11.4 млрд. EUR. Плановете са първата тръба да доставя газ само за турския пазар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лъчо

    13 3 Отговор
    Глей кво стана? А Баце твърдеше, че не бил рентабилен? Май не бе чел още и проекта? А се оказа не само рентабилен, ами и в ход? Сега какво правим? Кой ще поеме отговорността, за загубите ни ако се реализира? Защото ние така или иначе поради мафията на власт не можем, тоест не ни позволява да си ползуваме ресурсите ние, а ги подарява на чужди корпорации, и то главно еврейски? Кой ще накаже виновните за изгубените години, пропуснатите ползи за неосъщественн трудов човекоресурсен труд, плюс наказание на виновните за заплащането ни на внос, на посредници? Ей това не разбирам като економист, КОЙ ЩЕ НАКАЗВА ВЗЕЛИ ВРЕДНИ НАМ РЕШЕНИЯ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА? А без наказания дори над министри, депутати, те нямат страх и си правят каквото искат... КОЙ? КОГА? КАК?

    Коментиран от #2

  • 2 Лъчо

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Лъчо":

    Всъщност Южен поток и Белене се забавяха и отхвърляха и от БСП и от ГЕРБ и всички на власт. БСП протакаше, лапаха консултантски техни хора, туткаха с години. ГЕРБ и СДС и останалите уж "десни" пък открито го отхвърляха като русофоби. Да, ние бихме могли да се захранваме от нашият газ по шелфа. Но местните чужди лобита на власт от десетилетия пречат на това. Тогава като не можем да унищожим тая мафия, нито пък родното ни шуробаджо Секюрити ги спря и наказа, не е ли нормалното да търсим най-изгодният пряк внос? А по-изгодно от първоизточника на ресурса трудно се намира, защото посредниците често вземат комисионната си. И кога например някоя инстанция ще наказва родния елит за вредни и съдбоносни губещи нам техни решения? Няма наказания нямат и страх. А без страх се самозабравят... Север би ги разчекнал на 4 коня такива министри и депутати. тервел би ги пратил на дръвника. Аспарух би ги заровил живи или би ги изгорил в тръстика и смола. А родните ни "защитници" нито закачат нито наказват такива вредни политици? Че какво охраняват МВР и Темида и от кого тогава?
  • 3 Лъчо

    11 1 Отговор
    Щях да забравя...аве къдей Плевнята да носи на ръце газ от Катар? С кофи на ръце! И да не разлива, че ще настане3 екокатастрофа! рибите не обичат газ и нефт... Пък и иранците искаха да карат евтино с кораби, но местните лапачи на постовете и това отрязаха? Абе тия от МВР кога ще наказват такива смъртоносни нам управници? Искат по 20 заплати при пенсиониране, а полза няма от тия?
  • 4 политолог

    12 1 Отговор
    като слушах Мартин Димитров преди дни се оказа според него че на България не и трябва ток,/може и без него/-никакъв руски газ ,никакви АЕЦ -дядо и баба я караха на газени лампи
  • 5 лумпен

    4 9 Отговор
    рядко бъркам. прогнозата ми е, че след време руснаците ще си гризат палците от яд заради хорото което са повели с иноверци. османци и руси от векове са във война ..., в момента падишаха е много по хитър от болшевика и само го хлъъъзга по пързалката.
  • 6 trafoPOST

    3 7 Отговор
    Явно Турски поток нещо се е разсъхнал, щом опипват почвата за рестартиране на Южен паток.
  • 7 onq s konq

    6 6 Отговор
    Интересно как като се водеха преговори за "Южен поток" България беше ТРАНЗИТИРАЩА СТРАНА,която като си плати дебелия масраф по тръбите и строежа,ще чака от НАЕМ в далечно бъдеще да излезе на печалба...и как Южния като стана Турски,Турция стана СЪСОБСТВЕНИК?А ако не осъзнавате разликата,питайте някой по-умен.А че Русия ни "намига" дискретно по въпроса-спор няма,защото това е върхът на айсберга.Истината е,че тя ГО ИСКА ТОВА РАЗКЛОНЕНИЕ НЕ ПО-МАЛКО ОТ САМИЯ ТУРСКИ ПОТОК КАТО ЦЯЛО!И тук не става дума за някаква крепка и вековна дружба между "братушки",а за МНОГО ВАЖЕН СТРАТЕГИЧЕСКИ ХОД,даващ й възможност при едни евентуални военни действия ДА ВРЪТНЕ КРАНЧЕТО!Простичко и "по руски".
  • 8 Фанети Мазакура

    2 8 Отговор
    Русите пак искат да им играем по свирката. Е сега ако имат поне малко мозък в главите наще хвълипръцковски дупетати ,ще се договорят за руска газ ама през Турция, със сигурност ,ще е на по ефтина цена, отколкото ако се договорим с русите.А Лукойл трябва да се премахне от България и ,ще видите как цените ,ще паднат и качеството ,ще се вдигне. Нафта-парафина пройзвеждан от Лукойл е един от най-лошите по качество в цяла Европа. Гръцката,Румънската и Турската нафта са по-добри от Руската, Факт.

    Коментиран от #9

  • 9 Еднохуй Тримъдуров

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Фанети Мазакура":

    Всяка газ попаднала на територията на Турция става турска по закон. И за сега е сигурна за Турция само газта по едната тръба от 16мил. кб. която е байпас на Балканският Газопровод ,от който взимаме газ и ние и получаваме транзитни такси. Тоест ,като спре транзита през Украйна , Турция , ще си получава същите количества газ, които е получавала и до момента. Това по-първата тръба на Турски Поток. За втора и трета ,която би трябвало да ни касае и нас, няма никаква яснота. Руснаците заявиха ,че насила никой няма да газифицират, договорите са до края на 2019г. и ,ако Южна Европа иска газ,да си строи инфраструктура на Турско-Гръцката граница. Иначе стават безпредметни 2,3,4,-та тръба. Тоест Турция си е осигурила нужните количества ,а за нас газ няма. Естествено Турция би могла да ни подава някакви количества газ по изграденият интерконектор , но какво ще поиска в замяна.Още 2000 джамии, изучаване на ислям в училище, 1-2-3-то ДПС, или каквото си поиска. Има и такава вероятност ЕС в последният момент да покани руснаците да прекарат тръби през БГ. ,и да платят масрафа, но е малко вероятно,в сложната игра на нерви. А и сега е трудно да се вземат единни решения, всеки дърпа чергата към себе си, и нещастието на едни ,е щастие за други.