598 0

Криза в изкупуването на тютюна?

Наблюдава се забавяне на плащането на изкупения тютюн над 60 дни при четири търговски фирми

Стефанаки Йоанис

Задава ли се криза в изкупуването на тютюна?

По данни на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България се очаква изкупеният тютюн през 2016 г. да бъде с около 30 на сто по-малко от 2015 г., каза пред БНТ председателят на асоциацията и президент на УНИТАБ - Европа Цветан Филев.

Окончателно това ще стане известно в края на февруари или средата на март, когато се очаква тютюнът да бъде изкупен напълно. Според Филев наблюдава се забавяне на плащането на изкупения тютюн над 60 дни при четири търговски фирми. Пет фирми са изплатили напълно задълженията си.

Въпросът с навременното заплащане на продукцията ще бъде поставен в Консултативния съвет по тютюна, който асоциацията през следващата седмица ще предложи на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да бъде свикан. Тютюнопроизводителите предлагат да започне и спешно процедура за изплащане на преходната национална помощ за тютюн през 2017 г. до края на март.

31 март е и крайният срок за вписване на земеделски производители, които отглеждат тютюн, в регистъра на тютюнопроизводителите, припомни Цветан Филев.

България


Напиши коментар:


Публикувай