954 10

WWF се провалиха в кампанията за Пирин

WWF се провалиха в кампанията за Пирин
Снимка: БТА
Калина Петрова

Швейцарската неправителствена офшоркa WWF, чрез клона си у нас, ръководен от Веселина Кавръкова (съпруга на Тома Белев) се провали в опита да направи световна кампания против приемането на Плана за управление на Пирин. Целта на организаторите е да опитат да блокират приемането на плановете за управление и за Рила и Витоша. За почти шестмесечна световна, добре платена интернет кампания, включително чрез медиите, те не можаха да съберат планираните 75 000 подписа, коментира Ангел Николов, от Коалиция „За да останат хора в България”.

Подписката е манипулативна и това е видно от снимката, която използват WWF. На нея е снимана писта „Томба” в ски зона Банско и е правена най-малко преди 15 години. Същите кадри ползваха и за предишната си, отново провалена кампания през 2013 г., когато се опитаха да съберат 80 000 подписа, но отново не успяха.

Текст под снимка: Използваната снимка от WWF e от 2001 г. и няма нищо общо със сегашната реалност.

Допълнителна фалшификация, която ползват е, че Планът допуска да се отсече хилядолетната Байкушевата мура и вековните дървета в Пирин. Тезата е абсурдна и несъстоятелна, но въпреки това те я ползват, за да заблудят обществото за съществуването на заплахи за Пирин. Планът не само не разрешава, но категорично забранява, под заплахата и от наказателна отговорност, всякаква сеч и дърводобив на територията на целия национален парк.

Другата лансирана теза от еколозите от WWF е, че в целия Пирин безконтролно ще се строи. И в предишния план за управление, и в новия, абсолютно е забранено строителството, включително на лифтове и писти на територията на Пирин, като Обект на световното природно наследство.
За сравнение такива акции, когато действително има опасност за обекти на ЮНЕСКО, събират стотици хиляди, дори милиони последователи.

И кой се е загрижил за планините у нас, швeйцарци, от страната с най-високи доходи в света, с 3000 лифта и 25 000 километра писти и 300 ски курорта. За сравнение, у нас ски курортите са четири – Банско, Пампорово, Боровец и полуразрушената Витоша. Лифтовете са 66, пистите 200 км.
Припомняме, че в обществените поръчки за изработване плановете за управление участваха фирми на еколозите от Коалиция „За да остане природа в България”, където активен член е WWF. Дори Планът за управление на Пирин на стойност 2 млн. лева, беше спечелен от компания на Тома Белев, но съдът ги отстрани поради ниска квалификация на техните експерти. Еколозите не успяха да спечелят нито един от трите планове и загубиха над 7 милиона лева. До преди няколко години те безпроблемно печелеха подобни конкурси. Фактът, че не успяха да вземат тези планове ги прави особено яростни, и те непримиримо, без да подбират средства и методи, се опитват да ги провалят.

И ако за пореден път държавните институци се огънат, освен че ще бъдат загубени милиони и ще има наказателна процедура срещу България от ЕК, екологичният рекет налаган над цялото общество – държавата, бизнеса и общините, ще бъде безпощаден, заключава Ангел Николов.

София / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • steve
  Отговор
  1 13:52  30.01.17
  Някой ще ми каже ли защо изобщо има план за управление на природен парк Пирин? Калина Петрова ни убеждава, че плана не предвижда строежи на лифтове. хотели, писти, което НЕМИНУЕМО е свързано с разрушаване на естествената природна среда. Ако не се правят такива неща, то тогава да разбирам ли че ще се строят само малки хижи и заслони, поддържане на туристическите пътеки, и ще се издържат резерватите? Манипулативно нескопосано позивче в подкрепа на ненаситния за печалби хотелиерско-офшорен "бизнес", също така и на дървената мафия, потриваща нетърпеливо ръце. За сведение г-жо Петрова- нашата красива (все още) мъничка планинка Пирин е колкото средно голям хълм на Алпите. Така, че дори цялата да я оглозгате, пак няма да се засити печалбарската стръв на мафията.
 • Никой
  Отговор
  2 14:01  30.01.17
  Хахаха, големи смешници са тези природозащитници!
 • 3 14:10  30.01.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • незнайко
  Отговор
  4 14:11  30.01.17
  Не се сърдете на природозащитниците ! Сърдете се на ЕС, който им плаща и не иска в БЪЛГАРИЯ да има конкурентни ски писти . В същото време се сече на поразия и се изнася дървен материал. Представете си, че вземем половината от посетителите на швеицарските курорти ! Унищожиха ни икономиката а сега са хвърлили око и на туризма.

 • Жаку
  Отговор
  5 14:43  30.01.17
  WWF са с дълга история и с желание да вършат работа, но WWF България от друга страна са страшна пародия на организация, целяща запазването на биологичното разнообразие и устойчивото използване на природни ресурси..срам
 • Иван
  Отговор
  6 14:52  30.01.17
  Еми то си беше ясно. Никой няма да им се върже на платените манипулации.
 • гришо
  Отговор
  7 15:15  30.01.17
  хак да им е на тези дето само спъват страната ни
 • Георги
  Отговор
  8 18:34  30.01.17
  Компроментираха се тотално еколозите ни, а не е само това да саботират и да изнудват. Прокуратурата трябва да се занимае с тях.
 • Цони
  Отговор
  9 19:59  30.01.17
  Е тя тая кампания беше изплетена от откровени лъжи. Нямаше начин да им се получи.
 • Чайна Майна
  Отговор
  10 22:19  30.01.17
  Цялата измислена кампания беше обречена на провал от самото начало. Истинската причина за тази манипулация организирана от Тома Белев и жена му е, че Белев беше отстранен и загуби поръчка на стойност 2 млн. лева за изготвянето на плана за управление на Пирин. Сега е готов на всичо, само и само да провали вече одобрения план с надеждата той да прилага милионите.

Напиши коментар:


Публикувай