1 Февруари, 2017 20:19 1 914 4

Руски факс провали приватизацията на „Булгартабак” през 2005 г.

  • лидия шулева-
  • булгартабак

Бившият вицепремиер Лидия Шулева обясни защо си е тръгнала от поста

Руски факс е довел до обрат по сделката за приватизацията на „Булгартабак” през 2005 г., която в крайна сметка се провали. Това стана ясно от думите на бившия вицепремиер Лидия Шулева, която заради казуса с холдинга тогава се раздели с поста си.

„В този момент пристигна факс от Москва, в който се казваше, че неизвестна руска фирма проявява интерес за закупуване на „Булгартабак” и че ние трябва да започнем преговори с тях, като те ще дадат по-добри условия от тези, които сме постигнали”, изтъкна тя.

По думите й факсът е дошъл от неизвестен номер, имало е и адрес. „Изпратих човек от търговското ни представителство в Москва, бяха складове в покрайнините на Москва. В търговските регистри не открихме въпросната мистериозна фирма”, допълни Лидия Шулева.

По думите й след факса по сделката е настъпил обрат. „Мехмед Дикме почти веднага беше принуден да оттегли подписа си от протокола на Надзорния съвет, а на 25 януари ДПС дадоха пресконференция, на която заявиха, че няма да подкрепят приватизацията на „Булгартабак”, припомни тя.

„След като чух това изявление, на другия ден, 26 януари, си подадох оставката пред министър-председателя Симеон Сакскобуррготски. Решението ми беше категорично. Той ме помоли ме да не обявявам подаването на оставката, тъй като искаше време за водене на преговори с ДПС относно връщане на подкрепата за приватизацията на „Булгартабак”, разкри Шулева.

„По същото време опозицията искаше парламентарен контрол относно параметрите по сделката и не беше подходящо да има такъв преди тези преговори”, подчерта тя.

„В петъка, в който трябваше да се проведе парламентарният контрол, сутринта Огнян Герджиков тогава нямаше кворум , той не разпусна НС и в крайна сметка започнаха да искат оставката му заради проваления парламентарен контрол”, каза още Лидия Шулева.

Тя изтъкна, че не е истина, че не е искала да отиде в парламента. „Просто беше необходимо време, за да се говори”, аргументира се Шулева.

В крайна сметка такива преговори не са се състояли, а ДПС категорично са казвали, че сделката трябва да бъде отменена.

Руският факс и руската връзка остават в историята, коментира Шулева. ДПС измислиха, че не е била спазена стратегията, това са измислени и скалъпени причини, допълни тя.

Ръцете на Сакскобургготски бяха извивани, защото залогът беше подписването на Договора за присъединяване към ЕС, каза още Шулева.

За мен беше ясно, че сделката с „Булгартабак” е бламирана, категорична беше Шулева.

Според нея тогава Огнян Герджиков е станал жертва на всички тези кулоарни интриги и конфликти. Заедно с нея тогава като председател на парламента си тръгна и настоящият служебен премиер Огнян Герджиков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 политолог

    5 2 Отговор
    все Ви е малко да грабите-всички печеливши предприятия прихватизирахте паплач политическа
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 раптор

    2 0 Отговор
    АХхахаха абе тая в министерство ли е работила или в хлебопекарна? Получили анонимен факс от Русия и сделката се била провалила... Ами като е анонимен го хвърляш в коша, даваш го на тайните служби да разследват или нещо такова. Пълни откачалки!
  • 4 раптор

    2 0 Отговор
    Разбира се това е доста просташка лъжа. Факс от Бог да беше казала, повече щях да и повярвам!