811 0

Дания ще назначава посланици в могъщите технологични компании

Светът на технологиите расте стремително, а компаниите започват да приличат на малки държави

Дания ще назначава посланици в могъщите технологични компании
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Работата и задълженията на един посланик са се променяли много през вековете, като първата съществена промяна може би се случва с появата на телеграфа през 19 век. Това изключително творение на човешката мисъл, драстично намалява властта на отвъдморския посланик. Но в своята същност, основната цел на работата на посланика си остава същата: да действа като представител на своята нация в рамките на чужда държава или международна организация в чужбина.

Но в днешния, все по-взаимосвързан свят, тази цел съвсем скоро може и да се промени, пише в. "Вашингтон пост".

Дания наскоро обяви, че ще създаде нова дипломатическа длъжност — "цифровия посланик" - която да работи не с държави и международни организации, а с гигантски технологични компании като Facebook и Google. Според датското министерство на външните работи, това е първата подобна позиция в света.

Като се има предвид огромния размер на тези фирми, не е трудно да си представим, защо Дания гледа на отношенията си с тях, толкова сериозно.

През 2015 г. приходите на една от най-големите американски технологични компании възлизаше на 215 600 000 000 долара, значително по-високи от брутния вътрешен продукт на Португалия или Гърция за същата година.

Дания


Напиши коментар:


Публикувай