Last news in Fakti

4 Февруари, 2017 11:42 1 251 0

Дания ще назначава посланици в могъщите технологични компании

  • дания-
  • дипломация-
  • технологични компании-
  • посланик-
  • технологии

Светът на технологиите расте стремително, а компаниите започват да приличат на малки държави

Дания ще назначава посланици в могъщите технологични компании - 1
Снимка: shutterstock

Работата и задълженията на един посланик са се променяли много през вековете, като първата съществена промяна може би се случва с появата на телеграфа през 19 век. Това изключително творение на човешката мисъл, драстично намалява властта на отвъдморския посланик. Но в своята същност, основната цел на работата на посланика си остава същата: да действа като представител на своята нация в рамките на чужда държава или международна организация в чужбина.

Но в днешния, все по-взаимосвързан свят, тази цел съвсем скоро може и да се промени, пише в. "Вашингтон пост".

Дания наскоро обяви, че ще създаде нова дипломатическа длъжност — "цифровия посланик" - която да работи не с държави и международни организации, а с гигантски технологични компании като Facebook и Google. Според датското министерство на външните работи, това е първата подобна позиция в света.

Като се има предвид огромния размер на тези фирми, не е трудно да си представим, защо Дания гледа на отношенията си с тях, толкова сериозно.

През 2015 г. приходите на една от най-големите американски технологични компании възлизаше на 215 600 000 000 долара, значително по-високи от брутния вътрешен продукт на Португалия или Гърция за същата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА