757 6

Румен Радев: Перспективни сме за инвестиции

Венцислав Михайлов

„Добрите бизнес отношения между нашите две държави са мост, по който вървят добрите отношения в науката, образованието, културата и във всички останали сфери на общественополитическия живот. Това е мостът, по който се градят отношенията между нашите два народа, а те имат дълбоки исторически и духовни корени“. Това заяви президентът Румен Радев в Берлин при откриването на Икономически форум за България. На събитието, което е организирано от Германската индустриално-търговска камара, участват представители на над сто германски компании.

Държавният глава подчерта, че неговата първа двустранна официална визита като президент на България е именно в Германия. „Това има специално значение за мен и за всички българи, защото за нас Германия е традиционен стратегически пратньор“, посочи Румен Радев.

По думите на президента, България ще продължи да изгражда своя образ в Германия като перспективна дестинация за инвестиции и като стабилна европейска държава. „Осъзнавам, че Европа е изправена пред редица предизвикателства в сферата на сигурността, но и на икономическото развитие, в свят на все по-ограничен достъп до ресурси, до квалифицирана работна ръка и поради тази причина е важно да обединяваме усилията си. Резулаттите от нашето сътрудничество наистина са впечатляващи. На фона на повече от три трилиона БВП за Германия, шест милиарда евро стокообмен са нещо изключително малко, но за България те са много важни, защото идват под формата на инвестиции, които гарантират дългосрочно развитие на важни производства и важни технологии“, отбеляза още държавният глава. Румен Радев отбеляза и приноса на Германия за въвеждането на професионалното обучение на младите българи.

Президентът Радев беше категоричен, че въпреки предстоящите в края на март предсрочни парламентарни избори, България е стабилна държава. „Ние сме остров на стабилност в целия Балкански регион, имаме стабилна политическа обстановка, нашите приоритети са ясни и съм сигурен, че ще останат такива и след избора на легитимно следващо правителство. Това, което България постигна и с помощта на Германия, е впечатляващо - имаме реален икономически растеж, около 3.5 % ръст на БВП, около нулева инфлация, осем процента безработица и се надявам да намалява, ръст на износа, което говори добре за българската икономика. Можем да желаем още повече, но за нас в политическо отношение и на ниво държавно ръководство е важно да създаваме добър бизнес климат, който да привлича инвестиции, да убеждаваме хората, че си струва да инвестират в България“, посочи пред представителите на германския бизнес Румен Радев.

Държавният глава заяви също така, че желаещите да инвестират у нас ще могат да се възползват от редица позитивни фактори като едни от най-ниските данъчни ставки в ЕС, както и от желанието на българите да развиват държавата си. „Все още не сме създали тази прозрачна среда, която вие очаквате да се случи по правилата на немския бизнес. Все още не във всички региони на България има подходяща инфраструктура за инвестиции, има дефицит на квалифицирана работна ръка. Начертали сме нашата пътна карта, знаем си задачите, моята роля като президент е да обединяваме усилията на институциите и на цялото общество за непримиримост в борбата с корупцията и престъпоста, и съм убеден, че България много скоро ще има позитивни резултати“, каза в словото си президентът Радев.

Президентът посочи, че България се старае да използва по най-добрия начин средствата по евопейските фондовете, за да изгражда модерна инфраструктура, която да подпомага развитието на бизнеса, както и образованието и науката.

В изявлението си на форума Румен Радев благодари на Германия и на германския бизнес за всичко, което се прави за България. „Тези инвестиции, които са вложени досега в България като нетно измерение на пари не са най-важното. Най-важното е, че заедно с тези инвестции навлиза един нов модел на обществени отношения в България, на непримиримост към несъвършенствата, модел, който снижава нашия праг на търпимост към корупция, който изгражда у нас визия как трябва да изглежда едно модерно европейско общество“, заяви българският държавен глава.

„Международните кредитни агенции дадоха своя положителен кредитен рейтинг за България и като перспектива за развитие. Обръщам се към вас, ние сме отворени за диалог, за съвместна абота. Ще намерите добра основа, която ще гарантира възвръщаемост. Вярвам, че Германия ще продължи да бъде активна по отношение на инвестициите у нас“, заяви Румен Радев.

Президентът на Република България Румен Радев е на еднодневно официално посещение във Федерална република Германия и по-късно ще разговаря с председателя на Германо-българския форум Гернот Ерлер, а така също и с Негово Високопреосвещенство Антоний - Западно и Средноевропейски митрополит.

Германия


Още по темата

 • Радев към Гаук: Искаме в Шенген

  Радев към Гаук: Искаме в Шенген

  Германия и Европа се интересуват и от вътрешнополитическото предизвикателство, което България трябва да преодолее - борбата с корупцията.Това заяви в ...
  6.02.2017
  2 295
  9
 • Гаук към Радев: Вашата страна ни е присърце

  Гаук към Радев: Вашата страна ни е присърце

  Германия е една от първите страни, които посещавате след избирането Ви за президент. Това е знак за тясна връзка, който ме радва и за който Ви ...
  6.02.2017
  2 349
  5
 • Икономически успех за Радев в Германия

  Икономически успех за Радев в Германия

  В резултат на проведения Икономически форум за България по време на официалното ми посещение в Германия, министерствата на икономиката на двете ...
  8.02.2017
  2 090
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • незнайко
  Отговор
  1 08:54  07.02.17
  Като прочетох заглавието се отказах да чета статията. 27 години инвестират чужденците в БЪЛГАРИЯ и виждаме докъде ни докараха. Само тази му реплика е достатъчна да се разбере, че не е по различен, от останалите наши президенти. Да пилотираш истребител не се иска дар слово. Пилотите във формула 1 са по натоварени. Жалко за нас.
 • Иво
  Отговор
  2 13:16  07.02.17
  Това означава, че може би пазарът на фондовата борса ще се раздвижи. Ще питам момчетата от Фронт Пойнт Партнърс, защото те знаят къде и как да се инвестира и къде има висока доходност.
 • onq s konq
  Отговор
  3 13:27  07.02.17
  Ако беше премахнат 10%-я плосък данък и заменен с прогресивен както ожесточено настояват от БСП ,пак ли щяхме да сме "перспективни за инвестиции"?И тъй като това си е залегнало в програмата им,да не се чудим после защо когато БСП управлява се получава "тотал щета".Естествено това е само капка в морето от "мащабни" преобразования в икономиката намислени от Столетницата,а като прибавим и задължителното вкарване на турците във властта /защото БСП традиционно си управлява с тях/,като прибавим и следващата неминуемата международна изолаци и спиране на еврофондовете, като отчетем че пилотът на страната в момента е нов и още не знае да борави със скоростния лост,единственото което е наложително е ..."затегнете коланите"!
 • Гост
  Отговор
  4 13:52  07.02.17
  Ами и тези и онези съсипаха държавата. Хората мизеруват. Аз не знам какможе даса нагли и БСП и ГЕРБ до такава степен, че да не им пука за народа. Щяха да вдигат заплати едно друго, а накрая нищо. Или и да има увеличение е мизерно на фона на покачващите се цени. Аз не съм от голям град и респективно доходите са ниски.Как да се лекувам, как да помагамна роднините си? Хубаво, че намерих една фирма за търговия на акции Фронт Пойнт Партнърс, та успявам да си докарамнякой лев отгоре на мизерната заплата. Ама то и там не е гаранция, че ще успееш да спечелиш допълнителни пари, макар момчетата да си разбират от работата. Няма онази сигурност от договор изаплата. Това ти дава частният сектор и работодателите в частност, ама и те са се дръпнали щото пари няма в цялата държава. Държавана кредит не е държава, а такава я направи и Борисов и Станишев...
 • Кен
  Отговор
  5 13:53  07.02.17
  Държавата, в лицето на управниците, съсипа народа. За мен лично е безразлично дали говорим за ГЕРБ или БСП. Народа мизерства. Каква е тая държава в която младежите си даватпоследните спестени пари на мошенически фирми, които работят срещусобствените си клиенти, като Еврофутбол, Национална лотария, trade.com,изи кредит и камара дуриг фирми за бързи кредити...тия всички са параван да се източватсметки. В същото време глупавия народ си дава парите. Защо си дава парите, като не печели нищо? Защото толкова му е нивото на образование натрупано в училище. С разбита учебна система и здравеопазване, всеки се опитва да направи пари бързо, а при тия всички фирми, агенции и посредници по-скоро губи пари бързо. Не печели нищо. Печелят само нагласеи за тази цел лица. Простия и беден народ бачка докато не пукяса. Затова са виновни всички от прехода насам, които са се изредили да управляват. Ма Софиянски, ма Костов, ма Симеон, ма Борисов, ма Станишев, ма Бареков, ма Дянков, ма Фандъкова.... все един дол дренки за разстрел
 • кире
  Отговор
  6 13:54  07.02.17
  Ще инвестирам пари чрез Фронт Пойнт. Те са печени и знаяткак се правят пари.Иначе не е важно колко струва една акция, а какво ти носи насреща. Иначе например акциите на Елхим миналата година платиха дивидент 3.5 стотинки на акция - значи носят 2.7% дивидентна доходност

Напиши коментар:


Публикувай