Last news in Fakti

7 Февруари, 2017 10:14 1 740 1

Наливаме нови 120 000 лв. в Бургас – Александруполис

  • бургас - александруполис-
  • петрол
Наливаме нови 120 000 лв. в Бургас – Александруполис - 1

Държавата ще налее нови 120 000 лв. в неработещата проектна компания Бургас – Александруполис. Това става ясно от проект на решение на правителството, публикуван в портала за обществено обсъждане.

Нужните 120 000 лв. са необходими за увеличение на бюджета на финансовотоминистерство, а оттам и на компанията. В нея Русия държи 51%, а България и гърция по 24,5%.

През 2012 г. бе взето решение, че проектът няма да се осъществи, а България започна съдебна процедура за ликвидация на проектната компания "Транс Болкан пайплайн Б.В.".

В края на 2015 г. Министерският съвет отпусна за издръжката й 34 хил. лв., а през април 2016 още 88 хил. лв.

А през август на миналата 2016 година премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас обсъдиха възможността компанията да се използва за изграждането на газопровод. Оттогава няма официално новини по темата.

Проектът "Бургас - Александропулис" започна през 2007 г., като идеята беше да бъде изграден с капацитет от 35 млн. тона годишно. Тръбата трябваше да свърже Бургас с гръцкото пристанище Александруполис и да направи по-евтин преноса на петрол, заобикаляйки проходите Босфора и Дарданелите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 барбалан

    4 2 Отговор
    Наливаме щото сме богати... от пусто в празно.
    Сега парите да ги вземат от партийната субсидия на тези, които са я измислили тая измишльотина... демек от всички досега!