Last news in Fakti

9 Февруари, 2017 19:51 2 127 5

Русия не обмисля рестарт на "Южен поток"

  • южен поток-
  • румен радев

Москва отбелязва, че позицията на София по въпроса не е единствено резултатът от президентските избори в България

В настоящия момент Русия не разглежда въпроса за реализация на проекта за газопровод „Южен поток“. Съоръжението трябваше да свърже черноморското крайбрежие на Русия и България, но бил замразен, по думите на Путин: „заради неконструктивната позиция на ЕС, който нареди отказ от строителство“.

„В момента е трудно да се говори за това дали ще се реанимира „Южен поток“ или ще се правят опити за създаването на нещо ново с отчет на предишните разработки и идеи“, заяви директорът на четвърти европейски департамент на МВнР на Русия Александър Боцан-Харченко. Дипломатът отбеляза, че позицията на София по въпроса не е единствено резултатът от президентските избори в България.

Той допълни, че се отбелязва подобряване на отношенията между Москва и София и по-нататък България ще може да се присъедини към нови руски енергийни проекти. „Новият президент на България Румен Радев, без да преувеличавам, има значително по-рационален, здрав и конструктивен подход към развитието на руско-българските отношения“, подчерта Боцан-Харченко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васичка Атанасова

    1 9 Отговор
    АКО РАДЕВ РАЗРЕШИ ТЕЗИ ТРЪБИ ДА МИНАВАТ ПРЕЗ ВАРНА
    АЗ ЩЕ ГЛАСУВАМ ПРОТИВ НЕГО
    НАЛИ ЩЯХА ДА МИНАВАТ ПРЕЗ ТУРЦИЯ
    СЕГА ПАК ТУКА ИМАТ МЕРАЦИ
    ДА ЗАМРЪСЯВАТ ПАША ДЕРИ И МНОГО ДЕВИ И ДЕСТВЕНИ ПЛАЖОВЕ
    ПО НАШЕТО ЧЕРНОМОРИЕ
    ДА СИ ПРИБИРА ПУТИН ТРЪБИТЕ И ДА ОСВОБОДИ ВАРНЕНСКОТО ПРИСТАНИЩЕ ОТ ТЯХ
    НИЩО РУСКО НЕ ИСКАМЕ ВЕЧЕ
    РАЗБРАХМЕ ГИ ЩО ЗА СТОКА СА НО КЪСНО
  • 2 Венера

    7 0 Отговор
    Ти пък коя си че говориш от мое име?
  • 3 misli posle govori

    4 1 Отговор
    Южен Поток е политически , а не икономически проект.
    Не е трудно да се консултирате с енергиен експерт и да разберете, че и сега има потенциал да се увеличи преносът на газ през България за други страни.
    Възниква въпросът, защо е нужно ново трасе...
    За да се оказва натиск, ако се наложи над страни през, които минава газта.На мушката е Украйна, която могат да я оставят насухо, ако решат от Газпром и може да я заобиколят.
    Ние и сега си вземаме парите от транзит-а с наличния капицет, който пренинава, ама идеята е да преследва политически цели

    Коментиран от #5

  • 4 България-Русия

    6 0 Отговор
    Дано да мине а ти като не искаш нищо руско влака и за турця
  • 5 кроко

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "misli posle govori":

    Политическите цели винаги са обвързани с икономически, няма значение дали са лични икономически или защитават държавните интереси. Руснаците имат газ и искат да си го продават. В Европа има голямо тръсене, очевидно нараства щом се строят още газопроводи. Обаче някой иска да им прави сечено, едно като използва Украйна, която седи на пътя на газа им - пак целите са икономически, голямата парса да остава в този, който държи ключа за пътя на газа, а не в руснаците, чиято собственост е; и друго като им сече проектите за алтернативни маршрути.
    От това че няма да има Южен поток, печелят и турците и немците със северен поток 2, които ще разпределят повече газ за Европа. Ние имахме възможност през нашата територия да минава по-голямо количество газ и я изгубихме тази възможност. И то напълно умишлено! А сега ще получаваме по-скъп през Турция и ако дойде примерно американски втечнен газ или от някъде другаде, ще може да бъде конкурентоспособен на руския газ.
    Колкото до приказките на тролвете за енергийна независимост и диверсификация, Южен поток по никакъв начин не спираше възможностите да се докарат други тръби по този път през България към Европа. Обаче щеше да дръпне една голяма част то потенциалния пазар на алтернативните на руския газ и да постави проектите на други интереси под въпрос. Иманно за това беше големия платен рев и у нас и в ЕС да се спре Южен поток. А какво ще стане с Туски поток, времето ще покаже.