824 0

Атина: Има изход от кризата

Стефанаки Йоанис

През този месец Гърция ще намери решение на безизходицата със международни кредитори за своята спасителната програма. Това ще позволи на Атина да намали разходите по заемите и да се върне към пазарите на облигации в края на 2017 година.

Това заяви в интервю за в. „Уолстрийт джърнъл“ министърът на икономиката Димитрис Пападимитриу.

Неговите прогнози, че Гърция ще се възползва от подкрепата на ЕЦБ и ще може да емитира дълг на външните пазари до края на 2017-а година, изглеждат доста оптимистични през седмица, когато финансовите пазари отчитат увеличаване на нервността относно безизходицата между Гърция и нейните кредитори относно мерките за икономии. Властите в Атина продължават да спорят с кредиторите от еврозоната и с Международния валутен фонд относно дълбочината на фискалните разходи, които Гърция трябва да съкрати, за да изпълни бюджетните цели по отношение на най-новата си спасителна програма в размер до 86 млрд. евро, одобрена през лятото на 2015-а година.

Ясно послание във всички посоки, но най-вече до Атина, че проблемът с заплахата от Грекзит не е отминал, отправи в сряда германският външен министър Волфганг Шойбле.

Натискът трябва да се поддържа върху Гърция, за да проведе реформи, за да бъде конкурентоспособна, пише в. „Катимерини“.

В противен случай Атина не може да остане в еврозоната, каза Волфганг Шойбле. Той даде ясно да се разбере, че не е възможно да се мисли за "орязване" на гръцкия дълг. Причината е, че европейските договори не позволяват да се прилига за една държава-членка от общия валутен съюз.

"За да направи това, Гърция ще трябва да излезете от еврозоната", предупреди германският финансов министър. Той повтори познатата позиция, че проблем на Гърция не е дългът, но нейната конкурентоспособност.

Гърция


Още по темата

 • US посланик: Гърция да напусне еврозоната

  US посланик: Гърция да напусне еврозоната

  За Гърция ще е по-добре, ако напусне еврозоната. Това заяви вероятният избор на американския президент Доналд Тръмп за посланик в Гърция Тед Малок. В ...
  8.02.2017
  1 428
  3
 • Шойбле: Има опасност от Грекзит

  Шойбле: Има опасност от Грекзит

  Ясно послание във всички посоки, но най-вече до Атина, че проблемът с заплахата от Грекзит не е отминал, отправи германският външен министър Волфганг ...
  9.02.2017
  1 851
  2
 • МВФ и Германия да не си играят с огъня

  МВФ и Германия да не си играят с огъня

  Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова МВФ и германския финансов министър Волфганг Шойбле да „не си играят с огъня“, съобщи DC ...
  11.02.2017
  953
  3
 • Гърция реже депутатските привилегии?

  Гърция реже депутатските привилегии?

  Гръцки народни представители искат от премиера Алексис Ципрас орязване на депутатските привигегии заради кризата. Представители на партията СИРИЗА ...
  30.03.2017
  723
  2

Напиши коментар:


Публикувай