11 Февруари, 2017 10:03 2 144 12

Защо Русия и ОПЕК се обичат?

  • опек-
  • русия-
  • нефт-
  • петрол
Защо Русия и ОПЕК се обичат? - 1
Снимка: АП/БТА

По-силно от очакваното търсене на петрол в световен план през 2017 г. Това прогнозира в свой доклад Международната агенция по енергетика (MAE).

В същото време през януари добивът на нефт се е свил с 1,5 млн. барела на ден в резултат на постигнатото в края на миналата година споразумение между ОПЕК и Русия.

През последното тримесечие на 2016 г. членовете на ОПЕК са намалили петролните си запаси с 800 000 барела. Това е най-солидният спад от три години насам.

Ако януарските производствени нива се запазят и занапред, намаленото производство в комбинация с добрия растеж на търсенето би трябвало да помогнат за ограничаване на рекордните петролни стокови излишъци през следващите шест месеца с около 600 000 барела на ден, прогнозират от МАЕ.

В същото време обаче производството на петрол от страните извън ОПЕК ще нарасне с 400 000 барела на ден през 2017 г., като само комбинираният растеж на производството в САЩ, Бразилия и Канада може да достигне 750 000 барела на ден.

Световното търсене на петрол ще се увеличи с 1,4 млн. барела на ден, което е със 100 000 барела на ден повече от предишната прогноза на МАЕ.

Поскъпването на "черното злато" обаче изглежда ограничено от опасения, че рязкото увеличаване на американските петролни запаси и респективно на добивите в САЩ може да подкопае усилията на производителите от и извън ОПЕК за стабилизация на цените.

Все пак можем да направим прогноза за 2017 г., че средната цена на петрола за сорта Брент ще се движи около границата от $57 за барел. Договореното съкращаване на производството на ОПЕК и Русия е в подкрепа на петролните цени, но растежът на добивите в Либия, Нигерия и САЩ ще ограничи ценовите печалби. Допълнителен натиск може да се очаква от Иран. Страната вече ясно заяви, че иска да си върне загубените по времето на санкциите свои пазари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссс

    18 8 Отговор
    Лошите канадци и американци са за евтин нефт, а добрите русначета и арабелчета са за скъп, че ако поевтенее шейховите няма да могат да си купуват футболни отборчета, а руските олигархи, скъпи яхти и недвижими имоти.

    Коментиран от #2

  • 2 кроко

    12 10 Отговор

    До коментар #1 от "ссс":

    Никой не е за евтин нефт, това беше само временна игра срещу Русия, видяха че номера не може да мине и всичкото искат увеличение. Толкова години беше на баснословни цени и именно американски и британски фирми смучат петрола от арабите, Гвинея и къде ли не по света, що тогава не се жегнаха да му намалят цената, а тролче?

    Коментиран от #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ссс

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "кроко":

    Руснаците, а не американците се договарят с арабите за намаляване на добива, понеже на тях не им е изгоден евтиния нефт.Американците ако искат, много лесно могат да направят так, че да поскъпне. Ама какво ли съм седнал да обяснявам на промити мозъци като теб ? Ти просто си безднадежен случай, пий си хаповете, па може и да се оправиш !

    Коментиран от #5

  • 5 кроко

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "ссс":

    Как много лесно, бе хитрикс? Преди това толкова години що не го направиха - щото и те не искат. Както и сега не искат, нито фирмите им в близкия изток имат изгода, още по-малко пък добива в Сев. Америка може да издуржи на ниски цени, щото там разходите са по-големи.

    Коментиран от #7, #9

  • 6 боркур

    5 1 Отговор
    обичат се защото са джамахирии лузъри и паразити
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ролпласт

    1 0 Отговор
    Нека да се обичат да има любов и разбирателство!!!!
  • 9 незнайния

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "кроко":

    Боже , колко наивници има по тоя свят още , чак не е за вярване . Първо за какви "толкова" години говориш , като до 2010 никога не е имало цени над 50 долара ? Второ за кои държави приходите от петрол са над 50% от икономиката , да не кажа над 2/3 ? Понеже сигурно не знаеш , ще те светна , че за САЩ са под 10% . И трето за "белите" държави петрола е просто енергия за основната им икономика , която много скоро ще заменят с по-сигурни и евтини източници , а не на практика цялата им икономика , като на твоите любимци . И за добивите в Америка не се безпокой , цената е доста под 50 долара , а и там главното не е печалбата , чаткаш ли ?

    Коментиран от #10

  • 10 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "незнайния":

    Не може ли преди да напишеш някоя глупост да си направиш труда да прочетеш нещо. Най-елементарното в уикито има някакво инфо https://en.wikipedia.org/wiki/Price_of_oil

    От 2003 е над 50 долара 2008 има яко спекулации с цената и скача до 110, 2010 за малко падат до около 65 долара и после пак се вдигат в небесата. Малко години ли са това?

    Та въпроса ми е защо американските фирми толкова години не сваляха цените, а те точат от цял свят петрол, не говоря само за добивания в САЩ? Аз ви казвам че всички имат изгода от високи цени и този спад беше заради атаката срещу Русия!

    А вие понеже сте тролове, Русия та Русия е виновна и почвате пак с приказките колко % им били приходите от петрол. В Русия приходите са за държавата. Ако си направиш труда да видиш колко са приходите от данъци от петролните компании в САЩ, Великобритания и Франция, сигурен съм че и при тях ще излезе нещо подобно. Разлика ще има в нивата на данъчните ставки в различните страни.

    Коментиран от #11

  • 11 рамзес III

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "кроко":

    Заедно с технологичния пробив на американците идват и по ниските цени а и по високото предлагане !

    ПРОСТА РАБОТА ЗА УМНИ ХОРА!

    Коментиран от #12

  • 12 кроко

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "рамзес III":

    За какъв технологичен пробив говориш? Намерили са начин да добиват нефт с по-малко разходи ли?